Πώς εποχή και τόπος επηρεάζουν τη σύσταση των τροφίμων

Η εξέλιξη της γεωργίας και του εμπορίου, αλλά και της συντήρησης των τροφίμων, μας έδωσε το «προνόμιο» να μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό κάθε εποχή του χρόνου.

Πώς εποχή και τόπος επηρεάζουν τη σύσταση των τροφίμων

Η ανεξέλεγκτη παραγωγή και διάθεση των τροφίμων όμως (η οποία -προφανώς- δεν αφορά όλες τις γωνιές του κόσμου), οδήγησε στην… κατάργηση της εποχικότητας και της εντοπιότητας των τροφών. Το αποτέλεσμα; Πολλά νοικοκυριά βάζουν, πλέον, στο τραπέζι τους πιάτα πλούσια σε πρώτες ύλες, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Ανέκαθεν, τόσο οι εποχές, όσο και η περιοχή ή -πιο συγκεκριμένα- το έδαφος στο οποίο μεγάλωνε ένα φρούτο ή λαχανικό, αποτελούσαν δύο βασικά στοιχεία τα οποία διαμόρφωναν τον θρεπτικό χαρακτήρα του. Ακόμα και ο τρόπος συντήρησης ή η μεταφορά του μπορεί να είχε αντίκτυπο στα θρεπτικά στοιχεία του, με αποτέλεσμα να φτάνει σε εμάς πιο φτωχό απ’ ό,τι θα ήταν αν το καταναλώναμε εκεί όπου είχε παραχθεί. Κάπως έτσι, οι ειδικοί ξεκίνησαν να μας παροτρύνουν να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους και από τον τόπο μας. Οι λόγοι ήταν πολλοί και είχαν να κάνουν με την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved