Ποιο είναι το σημάδι της υγιούς σχέσης; Μα φυσικά οι αναμνήσεις!

Πόσες φορές έχετε ανατρέξει στην αρχή της σχέσης σας, πως γνωριστήκατε αλλά και στα σκαμπανεβάσματά της, - τα πάνω και τα κάτω;

Ποιο είναι το σημάδι της υγιούς σχέσης; Μα φυσικά οι αναμνήσεις!

Μήπως έχετε την τάση να παραβλέπετε τα προβλήματα και να τα ωραιοποιείτε ή να τα εκλογικεύετε; «Όλα τα ζευγάρια έχουν προβλήματα…, όλοι τσακώνονται…»

Ναι, δεν διαφωνώ, όχι συχνά όμως, ενώ απολαμβάνουν πολλές ωραίες στιγμές. Μήπως τα δραματοποιείτε και τα «φουσκώνετε», δίνοντάς τους μεγαλύτερη σημασία; Και όμως, αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα σε μία υγιή και σε μία προβληματική σχέσης. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν παραβλέπουν, δεν κρύβουν, ούτε και μεγαλώνουν τα προβλήματά τους. Και το κυριότερο, δεν τα κρύβουν από τον εαυτό τους, φορτώνοντάς τα στον άλλον!

Όταν όμως η σχέση δεν είναι καλή, υπάρχει η τάση να «διαστρεβλώνονται» οι αναμνήσεις, χάνοντας την επαφή με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Αυτή η τάση, δείχνει και την ρωγμή στη σχέση, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Brian G. Ogolsky που μελέτησε για 2 χρόνια πάνω από 200 ζευγάρια, λέγοντας πως: «Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι κάνουν πρόοδο ως ζευγάρι. Εάν στην πραγματικότητα η σχέση είναι σε δύσκολη θέση - μπορεί να έχουν παραμορφώσει τις αναμνήσεις που τους βοηθούν να νιώσουν ότι κινούνται προς τα εμπρός, επειδή χρειάζονται μια δικαιολογία για να παραμείνουν στη σχέση.»

Μάλιστα, όταν η σχέση βελτιωνόταν οι αναμνήσεις έπαιρναν την πραγματική τους μορφή, με περισσότερες λεπτομέρειες και ακρίβεια.

Όσα ζευγάρια διατήρησαν τη σχέση τους χωρίς όμως να προχωρήσουν πραγματικά, ξεγελάστηκαν για λίγο, ώστε να νιώσουν ότι προοδεύουν. «Είχαν δώσει κάποια περιθώρια να ωριμάσουν και να θυμούνται το πρόσφατο παρελθόν καλύτερο από ό, τι είχαν αναφέρει ότι είναι.» Μέσα από την στασιμότητά τους όμως, αισθάνθηκαν το κενό, εφόσον δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτό που ήθελαν…

Όπως βλέπουμε λοιπόν, οι μνήμες της σχέσης μας, οι αναμνήσεις μας, ο τρόπος που επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και τι θα πετάξουμε ή θα βάλουμε στο περιθώριο, έχει να κάνει με την ποιότητα της σχέσης μας.

Προσπαθήστε λοιπόν να αξιολογήσετε τις δικές σας αναμνήσεις, φέρτε για παράδειγμα διάφορες αναμνήσεις και δείτε πως και τι θυμάται ο καθένας…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved