Μαθήματα Ζωής: Πώς μεγαλώνουμε ευγενικά παιδιά

  • Οικογενειακές συνήθειες που είναι σημαντικό να υιοθετήσετε
Μαρίνα Μόσχα
Μαθήματα Ζωής: Πώς μεγαλώνουμε ευγενικά παιδιά
Photo by Юлія Дубина on Unsplash

Πόσες φορές σκεφτήκατε «Πόσο ευγενικό είναι αυτό το παιδί, τι καλούς τρόπους έχει!» και το συγκρίνατε με το δικό σας που μπορεί να φωνάζει, να μιλάει απότομα ή να μην χαιρετάει για παράδειγμα άλλους ανθρώπους; Μήπως έρχονται στο μυαλό σας οι δικοί σας γονείς που επέμεναν να είστε ευγενικοί και να λέτε ευχαριστώ; Μήπως η ευγένεια καθρεφτίζει την δική σας ικανότητα να χαρακτηριστείτε ως «καλός γονιός»; Τι είναι η ευγένεια και σε τι μας ωφελεί; Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, «Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ' όλες τις πράξεις».

Πρόκειται λοιπόν για ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας που συνδυάζει καλές συμπεριφορές με τον σεβασμό προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας. Η ευγένεια επίσης μαθαίνεται μέσα από την ανατροφή, καθώς το παιδί αφομοιώνει τις αξίες, τις ιδέες, τους ηθικούς κώδικες των γονιών του. Θεωρείται αρετή ή αγαθό εφόσον μόνο καλά μπορεί να φέρει, καθώς ένας ευγενικός άνθρωπος είναι σχεδόν από όλους αποδεκτός και συμπαθής.

Λογικό λοιπόν για έναν γονιό να θέλει το παιδί του να είναι ευγενικό και να έχει καλούς τρόπους ώστε να είναι αγαπητό και αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο αλλά και για να νιώσει και ο ίδιος πως έκανε καλή δουλειά στο μεγάλωμά του. Και για να συμβεί αυτό, εφόσον η ευγένεια μαθαίνεται, χρειάζεται απλά να μάθετε το παιδί σας να σέβεται πρώτα τον εαυτό του και μετά τους συνανθρώπους του.

Ποιες οικογενειακές συνήθειες είναι σημαντικό να υιοθετήσετε για να μεγαλώσετε ένα ευγενικό παιδί; Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.



Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved