Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού του νηπίου από τροφή;

Κινήσεις που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός.

Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού του νηπίου από τροφή;

Τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα γύρω τους και πολύ συχνά βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν. Φαγητά, μικροσκοπικά παιχνίδια, ακόμα και… σκουπιδάκια που μπορεί να έχουν παραπέσει στο πάτωμα.

Στην νηπιακή ηλικία τα παιδιά ακόμη δεν έχουν μάθει να ελέγχουν απόλυτα το σώμα τους ή τις κινήσεις τους και πολύ συχνά μπορεί να κινδυνεύουν από πνιγμό. Τι κάνουμε όμως σε αυτήν την περίπτωση;

  • Εάν και μόνο εάν βλέπετε το αντικείμενο που κατάπιε το παιδί, προσπαθήστε να το απομακρύνετε με τα δάχτυλά σας. Εάν δεν έχετε οπτική επαφή μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
  • Εάν το παιδί σας βήχει δυνατά, παρακινήστε το να συνεχίσει να βήχει και να προσπαθήσει να βάλει αυτό που έχει καταπιεί. Σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε μόνο του.
  • Εάν ο βήχας δε φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ζητήστε άμεσα βοήθεια και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δε χάνει τις αισθήσεις του.
  • Βάλτε το παιδί σας μπρούμυτα στο γόνατό σας και χτυπήστε το ανάμεσα στις ωμοπλάτες αρκετές φορές.
  • Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, μπορείτε να καθίσετε το παιδί στα γόνατά σας με την πλάτη του προς στο στήθος σας. Βάλτε το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του. Κάντε το δεξί σας χέρι γροθιά, με τον αντίχειρα μέσα, ακουμπήστε το κάτω από το στέρνο (και πάνω από τον αφαλό) και πιέστε απότομα βαθιά και προς τα πάνω 3-4 φορές.

Πηγή: nhs.uk

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved