Τι είναι ο ίκτερος και πόσο φυσιολογικός είναι;

Πολλές είναι οι μαμάδες που ακούγοντας την φράση «ανέβασε ίκτερο», δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό και πόσο φυσιολογικό ή μη είναι για τα μωράκια που μόλις έχουν γεννηθεί.

Τι είναι ο ίκτερος και πόσο φυσιολογικός είναι;

Πρόκειται για ένα σύνδρομο και όχι ασθένεια όπως πιστεύουν αρκετοί κι εκδηλώνεται με ένα κίτρινο χρώμα που αρχίζουν και παίρνουν τα βρέφη από την δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους. Παρουσιάζεται λόγω της αύξησης της χολερυθρίνης. Πρόκειται για μια ουσία που παράγει το ήπαρ όταν διασπάται το αίμα. Ο ίκτερος, όπως αναφέρει το paidiatros στα νεογέννητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Το 20-40% των νεογέννητων παρουσιάζει ίκτερο. Ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών παρουσιάζεται την τρίτη με τέταρτη μέρα ζωής του νεογνού και δεν ξεπερνά τα 12-15 mg%. Ο φυσιολογικός ίκτερος οφείλεται ουσιαστικά στους ακόλουθους παράγοντες:

1. Η αιμοσφαιρίνη των νεογνών είναι συνήθως ψηλή (18 gr%). Αυτή η αιμοσφαιρίνη καταστρέφεται γρήγορα και δίνει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.
2. Το συκώτι των νεογνών δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.
3. Το έντερο των νεογνών επαναρροφά χολερυθρίνη που υπάρχει σε αυτό.
Ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών φεύγει την 7η με 14η μέρα της ζωής του νεογνού. Συνιστάται όπως οι μητέρες θηλάζουν το παιδί τους όσο πιο συχνά γίνεται (ανά δίωρο) και να το έχουν σε ηλιόλουστο δωμάτιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved