Ωτίτιδα: Πώς εκδηλώνεται σε παιδιά και πώς αντιμετωπίζεται

Η ωτίτιδα ταλαιπωρεί συχνά πολλά παιδάκια και μπορεί πολλές φορές να έχει άσχημα αποτελέσματα ακόμα και για την ακοή ενός παιδιού, αν δεν προσεχθεί. Πώς εκδηλώνεται όμως, τι συμπτώματα έχει και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Ωτίτιδα: Πώς εκδηλώνεται σε παιδιά και πώς αντιμετωπίζεται

Η γενική οικογενειακή γιατρός Αμαλία Ν. Καλογεράκου μας κατατοπίζει: «Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη, από το έξω, μέσο και έσω αυτί. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι φλεγμονή, μόλυνση που παρατηρείται στο λοβό και το πτερύγιο, μέχρι και το τύμπανο. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα μικρό κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω τμήμα του λάρυγγα και της μύτης. Άρα όταν ένα παιδάκι κρυολογήσει και έχει συνάχι ή έχει μία αλλεργία, αυτό το κανάλι μπορεί να φράξει και εκεί να υπάρχει συσσώρευση υγρού. Αν αυτό το υγρό προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο, τότε έχουμε την οξεία μέση ωτίτιδα». Η γιατρός μας μιλά και για τα παιδιά που είναι πιο ευπαθή σε ωτίτιδα: «Συνήθως οι ωτίτιδες προσβάλλουν περισσότερο παιδιά από τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Εάν μικρότερο μωρό, συνήθως επειδή δεν μπορεί να μας ενημερώσει για τον πόνο που νιώθει, πιάνει το αυτάκι του ασυναίσθητα. Ένα μεγαλύτερο το λέει ή αρχίζει και κλαίει. Πολλές φορές τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκτός από πόνο, και πυρετό, ανορεξία, κακή διάθεση αλλά και υγρό στα αυτιά. Η αντιμετώπιση της ωτίτιδας γίνεται πάντα μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό καθώς το παιδί συνήθως παίρνει αντιβίωση. Πρόσφατη έρευνα βέβαια έχει αποδείξει ότι μόλις ένα στα οκτώ παιδιά έχει ωφεληθεί από τη θεραπεία με αντιβίωση γιατί συνήθως περνάει μόνη της, με λίγα παυσίπονα, αντιπυρετικά και αναλγητικά. Μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού θα πάρει το παιδί αντιβίωση. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες μπορεί να δημιουργήσουν στο παιδί ακόμα και βαρηκοΐα γι' αυτό πρέπει να είναι σε εγρήγορση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκτός από τις ευαίσθητες ηλικίες από τριών μηνών έως τριών ετών, τα αγοράκια περισσότερο από τα κοριτσάκια, παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλον όπου οι γονείς καπνίζουν, παιδιά που έχουν κληρονομικότητα από ωτίτιδες ή άλλες παθήσεις αυτιών αλλά και παιδάκια που ταΐζονται από την αρχή με μπιμπερό ή τέλος παιδιά που έχουν αλλεργίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved