Οστρακιά στα παιδιά. Πώς αντιμετωπίζεται

Μία συχνή μολυσματική ασθένεια που μπορεί να ταλαιπωρήσει το παιδί σας είναι και η Οστρακιά.

Οστρακιά στα παιδιά. Πώς αντιμετωπίζεται

Η συγκεκριμένη ασθένεια, όπως μας εξηγεί η Γενική οικογενειακή γιατρός Αμαλία Ν. Καλογεράκου, οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται Β-Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και συνήθως συνοδεύεται από αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα ή και τα δύο μαζί.

Τα συμπτώματα της μολυσματικής αυτής ασθένειας η οποία φυσικά είναι και κολλητική είναι ο πυρετός –πολλές φορές αυξημένο 39 ή 40- ο πόνος στην κοιλιά, ο εμετός, οι μυϊκοί πόνοι (πόνοι στις αρθρώσεις τους σε πόδια και χέρια) και φυσικά πονόλαιμος. Παρουσιάζονται επίσης εξανθήματα σαν κόκκινες κηλίδες με υφή σαν βελούδο τις οποίες αν πατήσει κανείς με το χέρι εξαφανίζονται. Τα εξανθήματα αυτά εμφανίζονται αρχικά κάτω από τις μασχάλες, στους βουβώνες, μετά στην κοιλιά και μπορεί να επεκταθεί και στα άκρα.

Ο πυρετός σε ένα παιδί που έχει οστρακιά κρατά γύρω τις τέσσερις με πέντε μέρες. Τα εξανθήματα εξαφανίζονται στο τέλος της εβδομάδας και ξεκινά το ξεφλούδισμα του δέρματος που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δέκα ημέρες. Όταν οι γονείς μάθουν ότι το παιδί τους έχει οστρακιά και παίρνει θεραπεία, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι μετά από 48 ώρες παύει και η μετάδοση της ασθένειας.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως; Η γενική οικογενειακή γιατρός συμβουλεύει: «Πρώτα απ' όλα πρέπει το παιδί με το πρώτο κιόλας σύμπτωμα να βρεθεί στον παιδίατρο. Εκείνος θα του χορηγήσει σίγουρα αντιπυρετικά. Το παιδί στο διάστημα της αποθεραπείας του θα πρέπει να είναι απομονωμένο, ειδικά από άλλα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Το παιδί θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να τρώει τροφή αλεσμένη καθώς λόγω του πόνου στο λαιμό δεν θα μπορεί να καταπιεί. Ο γιατρός θα αντιληφθεί αν πρόκειται για οστρακιά και έτσι θα δώσει περαιτέρω συμβουλές. Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να κολλήσει το παιδί που ασθενεί το μικρότερο ή το μεγαλύτερο αδελφάκι του καθώς όλα εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved