Βιταμίνη D: Σημαντική η συμβολή της στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D συμβάλλει στην απώλεια βάρους και μειώνει παράγοντες κινδύνου για τη μελλοντική εκδήλωση καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα Ελλήνων ερευνητών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 57ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας που διεξήχθη στην Αθήνα από την Πέμπτη 27 έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Βιταμίνη D: Σημαντική η συμβολή της στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, μια απλή στρατηγική όπως η χορήγηση βιταμίνης D σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου πλάνου με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας στο μέλλον.

Η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς οδηγεί στην εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών στη μετέπειτα ζωή, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Αν και η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται κυρίως με σκελετικά προβλήματα, όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση, τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές μέσα από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ότι έχει επίσης άμεση σχέση με τον ρυθμό συσσώρευσης λίπους στο σώμα και με την παχυσαρκία. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση της βιταμίνης D με το σωματικό βάρος δεν έχουν καταστεί ακόμη απολύτως σαφείς, ωστόσο αποτελούν προτεραιότητα στην επιστημονική έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved