Εσείς κάνατε το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β στο παιδάκι σας;

Ένα νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β στη Σκύρο αυξάνει την ανησυχία των γονέων και υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης

Εσείς κάνατε το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β στο παιδάκι σας;

Τα σχολεία μόλις ξεκίνησαν και η μηνιγγίτιδα έκανε ήδη την εμφάνισή της εντείνοντας την ανησυχία μας. Μπορεί να μην πέρασε καιρός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά γονείς και καθηγητές στη Σκύρο ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πραγματικά δυσάρεστο γεγονός.

Πριν λίγες μόλις μέρες, ένα δεκατριάχρονο αγόρι διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου B. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών όπου και νοσηλεύεται, καθώς οι γιατροί που το παρακολουθούσαν το έκριναν απαραίτητο.

Παράλληλα, προκειμένου να μην επικρατήσει πανικός, στη Σκύρο αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Και το παραπάνω αποτελεί ένα ακόμη μόνο θλιβερό περιστατικό που μας υπενθυμίζει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η νόσος, ειδικότερα στα παιδάκια σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Επιπλέον, αποδεικνύει πως αρκετές από εμάς δεν είμαστε πλήρως ενημερωμένες και αγνοούμε βασικές πληροφορίες. Η άγνοια όμως είναι ικανή πολλές φορές να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού μας. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει ακόμη και σήμερα σύγχυση στους γονείς σχετικά με τη μηνιγγίτιδα B;

Η σημασία της ενημέρωσης

Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Πονοκέφαλος, πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία είναι μόνο μερικά από τα κοινά «σημεία» που μπορεί μην αναγνωρίσει εύκολα ένας γονέας, ακόμη και ένας γιατρός. Η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή, ακόμη και από τους ειδικούς, για αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται «ύπουλη» νόσος.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εξελίσσεται ραγδαία, προκαλεί σοβαρές βλάβες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Η προσβολή ενός παιδιού τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμη χειρότερα να αποβεί μοιραία, σε μόλις 24 ώρες…

Ένα εμβόλιο αρκεί, για να σώσει μία ζωή

Ο μόνος αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος για την αντιμετώπισή της Μηνιγγίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός. Προκειμένου, λοιπόν, να προστατέψετε αποτελεσματικά το παιδάκι σας και να είστε σίγουρες ότι δεν κινδυνεύει, απλώς φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητε δόσεις του εμβολίου εγκαίρως. Μπορείτε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας από την ηλικία των δύο μηνών και άνω, ενώ το εμβόλιο κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2013 και είναι διαθέσιμο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς επιβάλλεται να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικές με θέματα που αφορούν στην υγεία των μικρών μας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε περισσότερο υπεύθυνες και ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά με αυτό του μικρού αγοριού από τη Σκύρο. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μία νόσο, που μπορεί να μεταδοθεί ραγδαία.

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους οκτώ μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή, Κρήτη και Τρίπολη. Ας φροντίσουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του φαινομένου. Ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή των μικρών μας…

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved