Οι αλλεργίες των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας

Σε λίγες ήμερες ξεκινά η Σαρακοστή με την έναρξη της την Καθαρά Δευτέρα όπου η παράδοση απαιτεί ένα γιορταστικό τραπέζι γεμάτο νηστίσιμα εδέσματα! Προσοχή όμως σε αυτά που θα καταναλώσουν τα παιδιά γιατί κάποια από αυτά κρύβουν κινδύνους.

Οι αλλεργίες των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας


Οι τροφές που ενοχοποιούνται για αλλεργίες και κυρίως για την κνίδωση είναι τα μύδια, τα στρείδια και όλη η κατηγορία των οστρακοειδών, το χταπόδι, οι σουπιές, τα καλαμάρια. Τα περισσότερα από τα παραπάνω προϊόντα περιέχουν ποσότητες ισταμίνης που μαζί με όση παράγεται από το σώμα οδηγούν στην εμφάνιση των δερματικών βλαβών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως προκαλείται από τα συντηρητικά που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα και ιδιαίτερα τα σαρακοστιανά (πχ στις γαρίδες) και κρύβονται συχνά πίσω από τις αλλεργίες.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δερματικής αλλεργίας;
Καθώς υπάρχει το μικρό ενδεχόμενο να εμφανιστεί σοβαρή επιπλοκή πέρα από τις δερματικές εκδηλώσεις, οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν στα επείγοντα νοσοκομείου ή κέντρου υγείας, όπου θα τους χορηγηθούν ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης ενδοφλέβια αντιισταμινικά, κορτιζόνη και οροί, ενώ σε επείγουσες περιπτώσεις ίσως χρησιμοποιηθεί και αδρεναλίνη.
Πηγή: iatropedia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved