Διάσειση στα μωρά: 5 σημάδια, 4 αίτια και θεραπεία

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών μας κάνουμε τα πάντα. Βεβαιωνόμαστε ότι το πάτωμα ποτέ δεν είναι υγρό, τα επικίνδυνα αντικείμενα είναι εξαφανισμένα και γενικότερα έχουμε το σπίτι καθαρό για να μην βρει κάτι το μικρό μας και το φάει ή το βάλει στο στόμα.

Διάσειση στα μωρά: 5 σημάδια, 4 αίτια και θεραπεία

Παρά όμως όλες τις παραπάνω προσπάθειές μας, τα παιδιά πέφτουν από το κρεβάτι τους, γλιστρούν στο πάτωμα ενώ προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή πολύ απλά βάζουν τα δαχτυλάκια τους στις πόρτες.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλες τις καταστάσεις και κάποια ατυχήματα είναι αρκετά επικίνδυνα. Οι τραυματισμοί συμβαίνουν, αλλά αν είναι μικροί τότε είναι απλώς ένας στιγμιαίος πόνος για το μικρό σας αγγελούδι, αλλά αν είναι σημαντικοί τότε θα μπορούσε ακούσετε νοητά καμπανάκια κινδύνου. Η διάσειση είναι ένας τέτοιος τραυματισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα ανάπτυξης στα μωρά.

Τι είναι η διάσειση;

Η διάσειση είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου λόγω εξωτερικού χτυπήματος στο κεφάλι. Ακόμα και αν το χτύπημα δεν έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να ταρακουνηθεί τόσο πολύ ώστε να έχει τραυματιστεί.

Ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σαν ζελατίνη υλικό, που περιβάλλεται από άκαμπτα οστά, γι’ αυτό και οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να του προκαλέσουν βλάβες, όπως αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.

Σημάδια που πρέπει άμεσα να αναγνωρίσετε ως γονείς:

  • Απώλεια συνείδησης
  • Ζάλη ή ζητήματα ισορροπίας σώματος
  • Ζάλη, σύγχυση και μπερδεμένη ομιλία
  • Υπερβολικό κλάμα
  • Εμετός και ναυτία

Από τι μπορεί να προκληθεί η διάσειση στα μωρά

  • Από μία πτώση
  • Όταν ένα αντικείμενο πέσει επάνω στο κεφάλι
  • Όταν το μωρό χτυπήσει το κεφάλι του σε ένα αντικείμενο
  • Από ένα τροχαίο ατύχημα (μπορεί να ταρακουνηθεί το κρανίο τους έντονα)

Όπως μπορείτε να δείτε και παραπάνω, απλές, καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν τη διάσειση στα μωρά. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό αν χτυπήσει το παιδί σας το κεφάλι, ακόμη και αν εσείς πιστεύετε ότι έιναι ένας απλός μώλωπας ή ένα απλό χτύπημα.

Θεραπεία διάσεισης στα μωρά

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος χτυπήματος στο κεφάλι και τη σοβαρότητά του. Ο ιατρός που θα παρακολουθήσει το παιδί θα ενημερώσει και για την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αναρρώσει πλήρως.

Διαβάστε επίσης:
Κινδύνους που κρύβει το σπίτι για ένα παιδί και ενδεχομένως δεν πάει το μυαλό μας

21 συμβουλές για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων μέσα στο σπίτι

Όσο και να προστατεύεις το παιδί σου,το ατύχημα μπορεί να συμβεί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved