5 τρόποι για να κρατήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή!

Μάστιγα κοντεύουν να γίνουν στην Αμερική τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα δόντια τους τα παιδιά ακόμα και αυτά της βρεφικής ηλικίας δηλαδή μεταξύ 2 και 5 χρονών. Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών το 25% των παιδιών προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την στοματική του υγεία! Πώς μπορεί ένας γονιός να προστατέψει τα δόντια του παιδιού του έτσι ώστε να διασφαλίσει οτι θα είναι υγιή σε όλη του τη ζωή; Ιδού πέντε tips που  σύμφωνα με τους ειδικούς θα βοηθήσουν.

5 τρόποι για να κρατήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή!

1. Ξεκινήστε από νωρίς τους οδοντιατρικούς ελέγχους

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής Dr Joel Berg προτείνει στους γονείς να πηγαίνουν το παιδί τους στον οδοντίατρο από όταν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του καθώς ο παιδοδοντίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για να δει αν η οδοντοφυία του παιδιού αναπτύσσεται σωστά, το μαθαίνει από νωρίς για την φθορίωση και τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και συνηθίζοντας το παιδί σε αυτές της ηλικίας τον τακτικό στοματικό έλεγχο αποβάλλει τους όποιους φόβους μπορεί να έχει για το οδοντιατρείο.

2. Υγιεινή διατροφή

Ακόμα και αν απαγορεύετε στο παιδί σας να τρώει μπισκότα και γλυκά, η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγονται να επικίνδυνα snacks. Ακόμα προτείνουν να δίνετε χυμούς στο παιδί μόνο κατά την διάρκεια του γεύματος εναλλάξ με νερό και ποτέ να μην αφήνετε το παιδί να κοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα.

3. Ξεκινήστε νωρίς τις συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού

Τα πρώτα δόντια του παιδιού είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα. Όχι μόνο βοηθούν την ανάπτυξη του λόγου αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο και στην οδοντοφυία που θα έχει στο μέλλον το παιδί μας. Θέλουν λοιπόν την ανάλογη προσοχή. Η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Στοματικής Υγιεινής της Αμερικής Fern Ingber λέει χαρκατηριστικά: "Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένας γονιός να βάζει στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού του την στοματική υγιεινή τόσο πιο εύκολα αυτό γίνεται ρουτίνα και συνήθεια." Από την γέννηση του παιδιού μπορείτε να ξεκινήσετε να καθαρίζετε με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι τα ούλα του μωρού μετά από κάθε γεύμα. Όταν πια αποκτήσει τα πρώτα του δόντια οπωσδήποτε να βουρτσίζετε με τις ειδικές οδοντόβουρτσες για την ηλικία του τα δόντια πρωί και βράδυ τουλάχιστον, αν όχι και περισσότερες φορές. Αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα να την καθαρίζετε συχνά σε ζεστό νερό με σαπούνι.

4. Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Δεν είναι μυστικό. Αν λοιπόν εσείς πρώτοι δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας οι έρευνες δείχνουν οτι το πιθανότερο είναι πως το παιδί σας θα ακολουθήσει τις συνήθειές σας. Μπείτε μαζί με το παιδί στο μπάνιο και αφήστε το να σας παρακολουθεί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Πάρτε το μαζί σας στην δική σας καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο χαμογελώντας για να του δώσετε να καταλάβει πως αυτό είναι κάτι θετικό και όχι κάτι που πρέπει να φοβάται.

5. Κάντε την διαδικασία παιχνίδι

Όσο περισσότερο απολαμβάνουν την ρουτίνα της στοματικής υγιεινής τόσο πιο εύκολα θα την βάλουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Παίξτε μαζί τους μέσα στο μπάνιο. Πείτε τραγουδάκια "βουρτσίσματος" και ανταλλάξτε ρόλους. Βουρτσίστε του εσείς τα δόντια και αφήστε το να βουρτσίσει τα δικά σας. Αφού τελειώσετε πάρτε πόζες στον καθρέφτη δείχνοντας τα λαμπερά δόντια σας και βγάλτε μαζί αστείες φωτογραφίες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved