Πώς φροντίζουμε ένα παιδί με έκζεμα;

Η ατοπική δερματίτιδα (παιδικό έκζεμα)  είναι μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες της βρεφικής -παιδικής ηλικίας.

 

Πώς φροντίζουμε ένα παιδί με έκζεμα;

Στα παιδιά απαντάται σε ποσοστό 10-20%. Ακόμη και η απλή διάχυτη ξηροδερμία που μπορεί να εμφανίζει ένα βρέφος μπορεί να είναι ήπια μορφή ατοπικής δερματίτιδας. Η έναρξή της εκδηλώνεται στους 6 πρώτους μήνες της ζωής στο 45%, στο πρώτο έτος στο 60%, και έως τα 5 έτη στο 85% των παιδιών.

Δεν είναι κολλητικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι για να μην οδηγούνται τα παιδιά με έκζεμα σε περιθωριοποίηση στο σχολείο. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας η κατάλληλη ενυδάτωση και καθαρισμός του δέρματος είναι το Α και το Ω για την άριστη κατάσταση του δέρματος.

Η σωστή ενυδάτωση και περιποίηση έγκειται στα εξής:

• Καθημερινό μπάνιο, χωρίς τη χρήση ντους, μικρής διάρκειας 10-15 ΄ σε χλιαρό νερό. Η χρήση σφουγγαριού πρέπει να αποφεύγεται.
• Για το μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα φαρμακευτικά καθαριστικά χωρίς σάπωνες.
• Στεγνώνουμε το δέρμα επιπωματιστά.
• Εφαρμόζουμε το ενυδατικό μας άμεσα πριν ακόμη χαθεί όλη η υγρασία από το δέρμα. Το είδος του ενυδατικού καθορίζεται κάθε φορά από το γιατρό με βάση την κατάσταση του δέρματος και την εποχή του έτους.

dermatitida

Ο γιατρός οφείλει να εκπαιδεύσει τους γονείς ώστε να υπάρχει έλεγχος του περιβάλλοντος και να αποφεύγεται η επαφή με εκλυτικούς παράγοντες:
• Χρήση υγρού απορρυπαντικού και πλύση με πρόγραμμα διπλού ξεβγάλματος.
• Αποφυγή αποφρακτικών ρούχων και κλινοσκεπασμάτων ( φλις, συνθετικά , μάλλινα).
• Ντύσιμο με φαρδιά βαμβακερά ή μεταξωτά ρούχα, εσώρουχα.
• Αποφυγή εφίδρωσης
• Αποφυγή μεγάλων αλλαγών θερμοκρασίας εσωτερικού – εξωτερικού περιβάλλοντος.

Εκπαίδευση απαιτείται επίσης, και στην έγκαιρη αναγνώριση των εξάρσεων, ώστε να λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή άμεσα. Έτσι οι εξάρσεις ελέγχονται πολύ γρηγορότερα και με λιγότερη ποσότητα φαρμάκων. Φάρμακο πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των εξάρσεων εξακολουθεί να είναι η κορτιζόνη τοπικά στις βλάβες.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ευαισθησία του δέρματος είναι υπαρκτή ακόμη και στο δέρμα που μοιάζει υγιές. Όταν η δερματίτιδα είναι σε ύφεση και εμφανίζεται κνησμός( φαγούρα ) αυτό αποτελεί σήμα κινδύνου έναρξης μιας νέας έξαρσης.

Διαβάστε επίσης

Παιδικό έκζεμα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;Παιδικό έκζεμα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Έκζεμα σε βρέφη και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε
Χρήσιμες συμβουλές στους γονείς με βρέφη με ατοπική δερματίτιδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved