Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του μωρού;

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι από το μέσο σχεδόν της εγκυμοσύνης το μωρό θα μπορούσε να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, αλλά έτσι είναι.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του μωρού;

Ενώ τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα στις 23 εβδομάδες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσουν και μετά να αναπτυχθούν, αυτή είναι περίπου η ηλικία στην οποία το μωρό μπορεί να γεννηθεί και να επιβιώσει έξω από το σώμα σας. Οι κατώτεροι αεροφόροι οδοί εξακολουθούν να αναπτύσσονται, καθώς τα μωρά δεν παράγουν ακόμα επιφανειοδραστικό παράγοντα, που είναι απαραίτητος για να διατηρεί ανοιχτές τις μικροσκοπικές αεροφόρους οδούς, ώστε να μπορεί να περάσει οξυγόνο από τους πνεύμονες του μωρού στο αίμα του.

Όμως, αν οι γιατροί μπορέσουν να καθυστερήσουν τον τοκετό ώστε να σας κάνουν ενέσεις στεροειδών για να ωριμάσουν οι πνεύμονές του , το μωρό σας έχει 10 με 70% πιθανότητα επιβίωσης.

Η βιωσιμότητα εξαρτάται από το βάρος του μωρού σας κατά τη γέννησή του – τα 500 γρ. θεωρούνται η κρίσιμη καμπή. Αν είναι βαρύτερο, έχει καλύτερες πιθανότητες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γεννηθεί ένα μωρό και ότι θα χρειαστεί παρατεταμένη εντατική φροντίδα.

Τουλάχιστον όμως θα ξέρετε ότι μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα σας. Κάθε μέρα που μένει στο μωρό στο σώμα σας, από τις 23 έως τις 26 εβδομάδες, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής του κατά 3 % αν και μέχρι τις 30 εβδομάδες υπάρχει πάντα ενδεχόμενο πνευματικής ή σωματικής αναπηρίας. Μετά τις 26 εβδομάδες, οι πιθανότητες επιβίωσης φτάνουν στο 80%με 90% γιατί οι πνεύμονες είναι πιο ώριμοι και έχει μειωθεί ο κίνδυνος άλλων προβλημάτων.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του μωρού, εκτός από το βάρος. Για παράδειγμα, αν το αμνιακό υγρό παραμένει ακέραιο μετά τις 24 εβδομάδες οι πιθανότητες είναι πολύ καλύτερες απ΄ότι αν σπάσουν τα νερά νωρίτερα. Επίσης, ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί να προκαλέσουν στρες στο μωρό σας κατά τη γέννα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών.

Διαβάστε επίσης

29η εβδομάδα: Αν γεννηθεί το μωρό τώρα, μπορεί να αναπνεύσει κανονικά;
Πότε η αναπνοή ενός μωρού δεν είναι φυσιολογική

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved