Μήπως το μωρό μου έχει στοματίτιδα;

Σε πολλά νεογνά παρουσιάζεται στοματίτιδα. Αυτή οφείλεται σε ένα μύκητα που λέγεται Candina Albicans. 

Μήπως το μωρό μου έχει στοματίτιδα;

Ο μύκητας αυτός είναι πολύ διαδεδομένος στο περιβάλλον και παρατηρείται κυρίως σε βρέφη που παίρνουν το γάλα τους με το μπιμπερό, όταν αυτά δεν αποστειρώνονται σωστά. Σε μεγαλύτερα μωρά μπορεί να οφείλεται στη χορήγηση αντιβιοτικού λόγω αλλαγής της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος.

Εμφανίζεται στη γλώσσα, τα ούλα, τα χείλη και την υπερώα με άσπρα στίγματα που δίνουν την εντύπωση ότι είναι γάλα, αλλά στην περίπτωση αυτή τα στίγματα απομακρύνονται εύκολα με ένα απλό σκούπισμα, ενώ στη στοματίτιδα τα στίγματα είναι κολλημένα στη στοματική κοιλότητα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν.

Η αντιμετώπιση είναι εύκολη και γίνεται με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ανάλογα με την αιτιολογία και την μετάδοση οι στοματίτιδες, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:
1. Την μυκητιασική
2. Την αφθώδη
3. Την ερπητική

Μυκητιασική στοματίτιδα

Οφείλεται στον μύκητα candida albicans και είναι μεταδοτική όταν η μητέρα δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη σαν λευκό επίχρισμα στη γλώσσα τα χείλη, την υπερώα και την εσωτερική επιφάνεια των παριών. Η εικόνα αυτής της στοματίτιδας μοιάζει με υπολείμματα του γάλατος με τη διαφορά ότι το επίχρισμα αυτό απομακρύνεται εύκολα με μια γαζούλα, ενώ εάν πρόκειται για στοματίτιδα αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν προκαλεί πόνο αλλά μπορεί το βρέφος να παρουσιάζει δυσκολία στη σίτιση.
Τα βρέφη μπορεί να καταπιούν τους μύκητες, να τους αποβάλουν από το έντερο και να παρουσιάσουν μυκητίαση στη περιγεννητική περιοχή.
Αντιμετωπίζεται με ειδικό αντιμυκητιασικό gel ή στοματικό διάλυμα.

Αφθώδης στοματίτιδα

Είναι αγνώστου αιτιολογίας και δεν μεταδίδεται. Είναι αρκετά συχνή στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Ένα 10-20% των παιδιών θα εμφανίσει έστω και μία φορά αφθώδη στοματίτιδα.. Εμφανίζεται μετά από κάποια ασθένεια, ιδίως σε άτομα με άγχος, στρες, αλλεργίες, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί επίσης και η έλλειψη της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και του σιδήρου.

Ερπητική στοματίτιδα

Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική.Μεταδίδεται με την δερματική επαφή από άτομα που πάσχουν από έρπητα, ή χρησιμοποιώντας τα ίδια πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και παιγνίδια ατόμων που έχουν έρπη. Τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν την τη δερματική επαφή με τα παιδιά και να μη τα φιλούν γιατί μπορεί εύκολα να τους τον μεταδώσουν. Εμφανίζεται από 6 μηνών μέχρι 5 χρονών σε παιδιά που δεν ήρθαν προηγουμένως σε επαφή με τον ιό. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και επώδυνες εξελκώσεις ή φουσκάλες στο εσωτερικό του στόματος αλλά και στα χείλη. Χορηγούνται παυσίπονα και αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και μαλακή δροσερή τροφή. Ο πόνος υποχωρεί μετά τη 5η ημέρα, τα συμπτώματα όμως διαρκούν 1-2 εβδομάδες. Συνήθως αυτοιάται, μπορεί όμως ο γιατρός σε ορισμένες περιπτώσεις να συστήσει αντιικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

Στοματίτιδες στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι είναι η στοματίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved