Αν το παιδί αποκτήσει αλλεργία σε μια τροφή, μπορεί να την ξεπεράσει;

Οι μεγάλες κατηγορίες τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι δύο. Καταρχήν η άμεσου τύπου τροφική αλλεργία, που προκαλεί συμπτώματα στα επόμενα λεπτά από την κατανάλωση της τροφής λόγω ύπαρξης αντισωμάτων IgE έναντι κάποιου αλλεργιογόνου στην τροφή.

Αν το παιδί αποκτήσει αλλεργία σε μια τροφή, μπορεί να την ξεπεράσει;

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι η καθυστερημένου τύπου τροφική αλλεργία, που προκαλεί διαταραχές σε χρόνια βάση, κι όχι αμέσως μετά τη λήψη της τροφής.

Έτσι, είναι δύσκολο για το παιδί και για την οικογένεια να εντοπίσουν το ένοχο τρόφιμο, αφού για παράδειγμα η επιδείνωση του ατοπικού εκζέματος ή οι γαστρεντερικές διαταραχές που προκύπτουν, δεν έχουν άμεση χρονική συσχέτιση με τη λήψη των διάφορων τροφών.

Ακόμα και σε αυτού του τύπου την τροφική αλλεργία πάντως, υπάρχουν σαφείς κανόνες που διευκολύνουν την εντόπιση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις που καθοδηγούν το διαγνωστικό χειρισμό,

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η πρόγνωση της τροφικής αλλεργίας, δηλαδή ο χρόνος που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει, εξαρτάται πρωταρχικά από το ίδιο το τρόφιμο.

Για παράδειγμα, η αλλεργία στο γάλα ή στο αυγό τυπικά ξεπερνιούνται μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ αντίθετα η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, όταν είναι σοβαρή, μπορεί να διαρκέσει και ισόβια. Ακόμα σημαντικότερο ρόλο παίζει το είδος του μοριακού αλλεργιογόνου της τροφής.

Ας πούμε ότι η κάθε ομάδα τροφίμων περιέχει «καλά» και «κακά» αλλεργιογόνα – είναι διαφορετικό κάποιο παιδί να αναγνωρίζει ως αλλεργιογόνα αυτά με την ευνοϊκότερη από εκείνα με τη δυσμενέστερη πρόγνωση. Οπότε ακόμα και στην περίπτωση των ξηρών καρπών για παράδειγμα, υπάρχουν ασθενείς που ξεπερνούν ευκολότερα την αλλεργία και άλλοι που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για πολλά χρόνια.

Η ανάλυση του μοριακού προφίλ της αλλεργίας από τον ειδικό ιατρό μπορεί να δώσει τέτοιου είδους πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης

Αλλεργία παιδιού σε φρούτα και λαχανικά: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved