Νέος κίνδυνος αλλεργίας στα μωρά από καλλυντικά προϊόντα

Οι φθαλάτες είναι χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους σε πολλά προϊόντα.

Νέος κίνδυνος αλλεργίας στα μωρά από καλλυντικά προϊόντα

Οι φθαλάτες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology από ερευνητές του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Helmholtz-UFZ στη Λειψία της Γερμανίας.

Οι φθαλάτες είναι χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους σε πολλά προϊόντα: πλαστικά, καλλυντικά, λακ, αποσμητικά, αρώματα, ζελέ μαλλιών, σαπούνια, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, προϊόντα τεχνικού μαυρίσματος εντομοκτόνα, πλαστικά μέρη παιδικών παιχνιδιών κλπ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου για αλλεργικό άσθμα στα παιδιά όταν η μητέρα είχε εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό σε φθαλάτες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Τα χημικά αυτά διεισδύουν στον οργανισμό μέσω του δέρματος, των τροφών που καταναλώνουμε ή μέσω της εισπνοής. Είναι γνωστό ότι οι φθαλάτες επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό και τη γονιμότητα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα σημειώνει ο περιβαλλοντικός ανοσολόγος του Helmholtz-UFZ Τόμπιας Πόλτε: «Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι οι φθαλάτες παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων αλλεργιών».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ούρα εγκύων που συμμετείχαν στη μελέτη LINA η οποία αφορούσε τους παράγοντες του τρόπου ζωής αλλά και του περιβάλλοντος που επιδρούν στον κίνδυνο αλλεργιών στα μωρά.

«Αποδεικνύεται ότι αν ο οργανισμός εκτίθεται σε φθαλάτες στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο αλλεργίας όχι μόνο στους ίδιους τους απογόνους αλλά και στις επόμενες γενιές» είπε ο Πόλτε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved