Μπαταρίες-κουμπιά: Κίνδυνοι και προφυλάξεις για τα παιδιά

Οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που αναφέρονται συνήθως και ως «μπαταρίες -κουμπιά» (button batteries ή button cell batteries), χρησιμοποιούνται σε έναν αυξανόμενο αριθμό μικρών ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων.

Μπαταρίες-κουμπιά: Κίνδυνοι και προφυλάξεις για τα παιδιά

Όπως παιχνίδια, αριθμομηχανές, συσκευές τηλεχειρισμού, τηλεκοντρόλ, βοηθήματα ακοής, ζυγαριές μπάνιου ή κουζίνας, φώτα ανάγνωσης, κεριά χωρίς φλόγα βιβλία με ομιλίες ή τραγούδια και ευχετήριες κάρτες. Οι συσκευές αυτές βρίσκονται συχνά στο σπίτι σε μέρη προσιτά στα μικρά παιδιά. Σε πολλές από αυτές τις συσκευές, ο χώρος υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας είναι εύκολο να ανοίξει και έτσι να έχουν πρόσβαση στις μπαταρίες τα παιδιά.
Περιστατικά ακούσιας κατάποσης μπαταριών από μικρά παιδιά άλλα και από ηλικιωμένους έχουν οδηγήσει παγκοσμίως σε χιλιάδες αναφορές τραυματισμών.

6296357

Κίνδυνοι σε περίπτωση κατάποσης
-Μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές μόνιμες βλάβες ή θάνατο.
-Μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση που μπορεί μέσα σε μόλις δύο ώρες να οδηγήσει ακόμη και σε θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.
- Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Προφυλάξεις
1.Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες - κουμπιά.
2.Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες - κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
3.Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες - κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο χώρο υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας.
4.Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν ο χώρος υποδοχής της μπαταρίας δεν έχει βίδα που εξασφαλίζει τη μη προσβασιμότητα στην μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε ο χώρος υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας να παραμένει κλειστός.
5. Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι οι χώροι υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας είναι ασφαλισμένοι.
6.Απορρίψτε/ανακυκλώστε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.
7. Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες - κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.
8. Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία - κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.
9.Ενημερώστε τους γνωστούς σας σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τις μπαταρίες - κουμπιά και πώς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, μακριά από αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος ακόμη σε μεγάλο βαθμό υποτιμάται από πολλούς.

Πηγή: http://www.oecd.org/internet/consumer/consumerproductsafetyworkattheoecd.htm

http://www.oecd.org/sti/consumer/button-battery-safety-awareness-week.htm

Υπουργείο Ενέργειας, Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού – Υπηρεσία Ανταγωνισµού και Προστασίας Καταναλωτών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved