Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Την σημερινή εποχή, μετά το κοινό κρυολόγημα και την οξεία μέση ωτίτιδα, η οξεία αμυγδαλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παιδιατρική διάγνωση.

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Αμυγδαλίτιδα τι είναι;

Ο όρος αμυγδαλίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών.
Η οξεία αμυγδαλίτιδα αποτελεί πάθηση κυρίως της παιδικής ηλικίας των 5-6 ετών, αλλά σπανιότερα προσβάλλει παιδιά κάτω των 2 ετών.

Υπάρχουν αρκετά μικρόβια αλλά και ιοί που ευθύνονται για την οξεία αμυγδαλίτιδα. Το πιο συχνό μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος [β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος].

Αμυγδαλίτιδα, πώς θα την αναγνωρίσετε:

Στην κλινική εικόνα του παιδιού με οξεία αμυγδαλίτιδα, κυριαρχεί ο πυρετός , η καταβολή δυνάμεων, ο πόνος στην κατάποση, η αλλοίωση της φωνής, η παροδική διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, η δυσοσμία του στόματος και η σιελόρροια.Ο πόνος επιδεινώνεται με την κατάποση και αντανακλά στα αυτιά.

Η έναρξη της κλινικής εικόνας, είναι αιφνίδια και εντός 48 ωρών επιδεινούται. Στην κλινική εξέταση οι παρίσθμιες αμυγδαλές εμφανίζονται υπεραιμικές με λευκωπά «βύσματα» [λευκωπό εξίδρωμα].

AMIGDALITIDA

Πέρα της κλινική εικόνας , η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το strept-test [αν το υπεύθυνο μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος] και από την καλλιέργεια εκκρίματος των αμυγδαλών[όταν χρειάζεται και υπάρχει πρόβλημα διάγνωσης], επί αρνητικού strept-test.
Η γενική εξέταση αίματος, θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.

Υπάρχουν επιπλοκές, που δύναται να ακολουθήσουν την οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη θεραπευτική της αντιμετώπιση.
Η ιογενής αμυγδαλίτιδα αντιμετωπίζεται συμτωματικώς [δίχως χορήγηση αντιβιοτικών].

Αμυγδαλίτιδα αντιμετώπιση:

Η κύρια αγωγή για την οξεία αμυγδαλίτιδα [μικροβιακή] είναι η αντιβιοτική αγωγή και η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να είναι 8-10 μέρες για την αποφυγή συχνών υποτροπών. Για τον πόνο και τον πυρετό μπορούν να δοθούν αντιπυρετικά και αντιφλεγμωνώδη. Επίσης η χρήση αντισηπτικών [γαργάρες με αλατόνερο] όταν είναι εφικτό, ανάλογα με την ηλικία, βοηθά στη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μαλακές σε σύσταση τροφές αλλά και άφθονα υγρά.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved