Χορήγηση βιταμίνης Κ στο νεογέννητο μωρό: Πότε είναι απαραίτητη;

Η βιταμίνη Κ είναι ουσιώδης για την πήξη του αίματος.

Χορήγηση βιταμίνης Κ στο νεογέννητο μωρό: Πότε είναι απαραίτητη;

H βιταμίνη K υπάρχει στη φύση υπό δύο μορφές: ως βιταμίνη K1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά και ως βιταμίνη K2 (μενακινόνη) που συντίθεται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. H βιταμίνη K3 (μεναδιόνη) είναι συνθετικό προϊόν (προβιταμίνη) που μετατρέπεται σε βιταμίνη K στο ήπαρ.

H βιταμίνη K είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πολλών παραγόντων της πήξης του αίματος και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη σύνθεση των οστών. Έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί σε ανεπαρκή ενδογενή παραγωγή (νεογέννητα, έντερο στείρο μικροβίων, καταστροφή της εντερικής χλωρίδας από χρήση αντιβιοτικών), σε ανεπαρκή απορρόφηση (σύνδρομα δυσαπορρόφησης) και σπανιότατα σε ανεπαρκή πρόσληψη. Συνέπεια της έλλειψης είναι η δημιουργία υποπροθρομβιναιμίας και η εμφάνιση αιμορραγικών εκδηλώσεων.

Ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη Κ στο έντερο, αλλά η λειτουργία αυτή δεν είναι αναπτυγμένη στα νεογνά. Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σπάνια, ορισμένα μωρά γεννιούνται με έλλειψη της βιταμίνης και μια σοβαρή νόσο που ονομάζεται « αιμορραγική νόσος του νεογνού» και επιφυλάσσει πολύ μικρό κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

Για την πρόληψή της χορηγείται σε όλα τα μωρά μια δόση βιταμίνης Κ , είτε σε μία μόνο ένεση κατά τη γέννα ή από το στόμα ( σε τρεις δόσεις: κατά τη γέννα , στις 7 μέρες και στις 28 μέρες). Στη Γερμανία και την Αυστραλία, όμως καθιερώθηκε η χορήγηση από το στόμα και όχι με ένεση, λόγω ανησυχιών ότι η ένεση αυξάνει το ποσοστό της νόσου.

Μια μελέτη στις αρχές του 1990 έδειξε κάποια σχέση μεταξύ ένεσης και βιταμίνης Κ και παιδικής λευχαιμίας. Όμως, μεταγενέστερες μελέτες που έγιναν δεν βρήκαν τέτοιο συσχετισμό και οι γιατροί εξακολουθούν να συνιστούν την ένεση βιταμίνης Κ ως ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόληψης.

Εάν το νεογέννητο μωρό σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανίσει ξαφνικά μώλωπες ή αιμορραγία. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες ζωής.Οι πρώτες ενδείξεις αιμορραγίας, είναι η αιμορραγία από την μύτη, το στόμα, τον πρωκτό ή τον ομφάλιο λώρο. Ωστόσο, κάποια νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανίσουν απευθείας σοβαρή εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στο έντερό τους.

Οι αιμορραγίες αυτές δεν γίνονται ορατές, για αυτό οι παιδίατροι ( όχι όλοι) συστήνουν τη χορήγηση βιταμίνης Κ στο νεογέννητο.
Συζητήστε τις εναλλακτικές με το γιατρό σας πριν από τη γέννα, ώστε να αποφασίσετε μαζί με το σύζυγό σας για τι είναι καλύτερο για το μωρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved