Κοψίματα και τραυματισμοί του παιδιού:Τι δεν πρέπει να κάνετε

Οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά.

Κοψίματα και τραυματισμοί του παιδιού:Τι δεν πρέπει να κάνετε

Ειδικά στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στην εξοχή (τώρα που ο καιρός το επιτρέπει), είναι σύνηθες τα παιδιά να πέφτουν και να χτυπούν τα γόνατά τους (κυρίως), τα χέρια αλλά και το κεφάλι. Τα γδαρσίματα είναι τα πιο συχνά όπως και τα κοψίματα ( από το χαρτί και πονάει πολύ).

Τι πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση τραυματισμού:
-Μη χρησιμοποιείτε στο κόψιμο, σκόνη για τα τραύματα ή αιμοστατικό βαμβάκι, γιατί η πληγή δεν θα μπορεί να αεριστεί και υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.
-Μη καθαρίζετε με οινόπνευμα ( ειδικά αν δεν είναι καθαρό) την πληγή.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει πριν τη φροντίδα της πληγής να πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά. Οποιοδήποτε κόψιμο στην επιδερμίδα μπορεί να είναι επιρρεπές στη διείσδυση βακτηρίων.

Τι πρέπει να κάνετε:
-Καθαρίστε το κόψιμο με οξυζενέ. Σε περίπτωση που δεν έχετε οξυζενέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι τύπου Μασσαλίας και άφθονο νερό.
-Αφού στεγνώσετε την περιοχή καλά με αποστειρωμένη γάζα, επαλείφετε με Betadine, κλείστε την πληγή με αποστειρωμένη γάζα και στερεώστε με ένα τσιρότο.
-Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό που θα εξετάσει το τραύμα και θα σας χορηγήσει αν χρειάζεται αντιτετανικό ορό, ο οποίος πρέπει να γίνεται ενδομυϊκά μέσα σε 24 ώρες ανεξαρτήτου λήψεως τροφής και ύδατος.

Τα τραύματα θέλουν παρακολούθηση, γιατί πολλές φορές μολύνονται. Επομένως, αν δείτε σε ένα παλιό τραύμα υγρά ή σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στο γιατρό. Αν το παιδί πονάει πολύ, έχει έντονο πρήξιμο και υποψιάζεστε ότι έχει σπάσει κάποιο οστό, πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο για να βγάλετε ακτινογραφία, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση κατάγματος και να συμβουλευτείτε το γιατρό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε το παιδί φροντίζοντας να παραμείνει ακίνητο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved