Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα των νεογνών και πώς αντιμετωπίζονται

Μερικά προβλήματα που εμφανίζονται σε νεογνά μπορεί να είναι συνήθη ωστόσο ως νέα μητέρα θα έχετε αγωνία για το μωρό σας, ειδικά αν χρειάζεται θεραπεία ή σας αναγκάζει να νοσηλευθείτε περισσότερο.

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα των νεογνών και πώς αντιμετωπίζονται

Ηρεμήστε όμως, γιατί λίγα από τα προβλήματα αυτά έχουν μακροχρόνιες συνέπειες και τα περισσότερα αντιμετωπίζονται με τον καιρό με φροντίδα και προσοχή.

Ικτερος
Τα περισσότερα νεογέννητα κατά τη δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους παρουσιάζουν μία έντονη χλωμάδα, σχεδόν κιτρινίλα, στο πρόσωπο.
Η κιτρινίλα αυτή που ξεκινά από το κεφάλι και προχωρά προς τα πόδια, ονομάζεται φυσιολογικός ίκτερος και συνοδεύεται από προσωρινή ανορεξία ή κάπως εντονότερη υπνηλία.
Δεν είναι όμως ανησυχητικό, αφού συνήθως αρχίζει να υποχωρεί όταν το μωράκι συμπληρώσει μία εβδομάδα ζωής. Ο ίκτερος προκαλείται από μία πληθώρα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, τα οποία μετά τη γέννηση του μωρού δεν είναι πλέον απαραίτητα στον οργανισμό για να μεταφέρουν οξυγόνο.
Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ύστερα από μία επεξεργασία που υφίστανται από το συκώτι, απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων, με τη βοήθεια της χολής. Επειδή όμως τα νεογέννητα παράγουν πολύ περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα τους χρειάζονται, το ανώριμο ακόμη συκώτι δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί γρήγορα και έτσι αποικοδομούνται στο αίμα προκαλώντας αυτή την κίτρινη απόχρωση. Αν λοιπόν το μωράκι σας έχει ίκτερο, ο παιδίατρος θα το βάλει γυμνό, αλλά με τα μάτια σκεπασμένα, για λόγους προστασίας από τις ακτίνες για λίγες μέρες κάτω από ένα ειδικό μπλε φως.

Αλληθώρισμα
Εμφανίζεται όταν έλλειψη ισορροπίας στους μυς των ματιών τα κάνουν να εστιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι σύνηθες να αλληθωρίζουν τα μάτια των νεογέννητων, κοιτώντας προς τα μέσα ή σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά μπορεί να σας ανησυχεί. Όμως τα νεογνά έχουν μικροσκοπικές πτυχές δέρματος στην εσωτερική γωνία των ματιών, που μπορεί να τα κάνουν να φαίνονται ασυντόνιστα. Έχετε επίσης στο νου σας ότι μπορεί να χρειαστούν έως τρεις μήνες για να αναπτύξει το μωρό σας στα μάτια του τη μυϊκή δύναμη που θα τα κινεί στην ίδια κατεύθυνση, υπό την ίδια γωνία, την ίδια στιγμή.

Ομφαλοκήλη
Η ομφαλοκήλη αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογέννητα και συνήθως υποχωρεί μόνη της χωρίς καμία θεραπεία, το πρώτο έτος. Όσες διαβάζετε το άρθρο, θα αναρωτηθείτε πού οφείλεται. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οφείλεται σε αδυναμία των μυών του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού με αποτέλεσμα να προβάλλει μέρος του εντέρου. Καταρχήν αν το μωράκι σας έχει ομφαλοκήλη δεν πρέπει να αγχώνεστε. Συνήθως κλείνει από μόνη της και δε χρειάζεται καμία βοήθεια. Καλό είναι ο γιατρός να την παρακολουθεί γιατί σε περίπτωση που μεγαλώσει τότε μόνο ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Συνήθως δεν προκαλεί καμία δυσφορία στο μωράκι σας, οπότε δε χρειάζεται να στενοχωριέστε, αρκεί να βλέπετε καθημερινά πώς πάει κι αν μεγαλώνει.

Καρδιακό φύσημα
Μετά τη γέννα, η καρδιά του μωρού πρέπει να προσαρμόσει τη λειτουργία της. Στη μήτρα η καρδιά λειτουργεί διαφορετικά, χτυπούν και οι δύο πλευρές μαζί. Μετά την πρώτη ανάσα, οι δύο πλευρές της καρδιάς αρχίζουν να λειτουργούν χωριστά. Τέσσερις με 48 ώρες μετά τη γέννηση του μωρού ο γιατρός θα ακούσει την καρδιά του με στηθοσκόπιο. Αν ακούγεται ροή αίματος ανάμεσα στις αντλήσεις ή αν η ροή είναι άτακτη, το μωρό σας μπορεί να έχει φύσημα. Αν και αυτό ακούγεται ανησυχητικό, φυσήματα παρουσιάζονται σχεδόν στα μισά παιδιά και τα περισσότερα είναι τελείως καλοήθη και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν βρεθεί φύσημα στο μωρό σας, η καρδιά του θα ελέγχεται τακτικά. Συνήθως μπορεί να βρεθεί το ακριβές πρόβλημα με βάση τον ήχο που ακούγεται ή με ένα απλό υπερηχογράφημα. Αν υπάρχει άλλος λόγος ανησυχίας, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο " Η εγκυμοσύνη μου" εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved