Γιατί τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο;

Πολλά παιδιά και ειδικά μικρής ηλικίας, ζαλίζονται όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. 

Γιατί τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο;

Η κινητική ναυτία, όπως ονομάζεται, είναι πολύ συνηθισμένη και οι περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίον ορισμένα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από άλλα. Τα βρέφη δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 2 με 12 είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Τα συμπτώματα της κινητικής ναυτίας δεν διαφέρουν από εκείνα της κλασικής ναυτίας: ζαλάδα, τάση για εμετό, εφίδρωση, δυσφορία, αίσθημα ψύχρας.

Που οφείλεται
Η κινητική ναυτία οφείλεται στα αντικρουόμενα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τον έντονο ερεθισμό των αισθητηρίων οργάνων τα οποία συμμετέχουν στη ρύθμιση της ισορροπίας και την αντίληψη της θέσης και της κίνησης μας στο χώρο. Ο εγκέφαλος μπερδεύεται, καθότι λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα για το πού βρίσκεται και πώς κινείται το σώμα μας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κινητική ναυτία;
-Πριν τo ταξίδι, καλό θα είναι να δίνετε στο παιδί σας στεγνές τροφές, όπως τσουρέκι, κουλούρι Θεσσαλονίκης, φρυγανιές ή παξιμάδια, αποφεύγοντας τα υγρά, όπως γάλα και χυμούς.
-Φροντίστε να ανανεώνετε τον αέρα στο αυτοκίνητο. Το δροσερό αεράκι βοηθάει το παιδί να αισθανθεί καλύτερα.
-Μην του διαβάζετε έχοντας το βιβλίο μπροστά του και αποφύγετε να του δίνετε να ζωγραφίζει για να του αποσπάσετε την προσοχή.
-Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο σιρόπι που θα αποτρέψει ή θα μειώσει το πρόβλημα.

Κάποιοι βρίσκουν ότι στην καταπολέμηση της κινητικής ναυτίας βοηθάει το τζίντζερ (διατίθεται και σε μορφή κάψουλας) ή οι καραμέλες με γεύση δυόσμου και μέντας, αν και τα παρασκευάσματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά ενώ για την πρόσληψή τους από τα παιδιά θα πρέπει να έχετε την έγκριση από τον παιδίατρό σας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κινητικής ναυτίας είναι ήπιες και περνούν μόνες τους. Παρόλα αυτά, αν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε πολύ έντονη αίσθηση ναυτίας ή αν αυτή σταδιακά χειροτερεύει, πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved