Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τον ροταϊό;

Πόσα γνωρίζεις για τον ροταϊό; Ίσως δεν έχεις ακούσει για την συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά είναι πιο διαδεδομένη από όσο φαντάζεσαι καθώς ευθύνεται για το 40% των νοσηλειών για σοβαρή διάρροια σε βρέφη και παιδιά. Μάλιστα, ένα στα πέντε περιστατικά απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό ενώ ένα στα 65 περιστατικά απαιτεί νοσηλεία.

Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τον ροταϊό;

Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι μία νόσος που εκδηλώνεται πολύ συχνά σε βρέφη διαταράσσοντας τους πρώτους μήνες ζωής τους. Δεν είναι θανατηφόρα νόσος, μπορεί όμως να ταλαιπωρήσει αρκετά ένα μωράκι και να αναστατώσει σημαντικά τους ανθρώπους που το αγαπούν.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες αντικειμένων επί μήνες ενώ μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα. Τα παιδιά μπορούν να τον μεταδώσουν τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων του.

Όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει να δώσεις στο θέμα την προσοχή που του αρμόζει. Φυσικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί δεν πρόκειται για μία ασθένεια που δεν αντιμετωπίζεται. Η ενημέρωση και η πρόληψη όμως μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις προβλήματα υγείας που θα ταλαιπωρήσουν το μικρό σου. Ένα μόνο εμβόλιο αρκεί για να καταπολεμήσεις τον ροταϊό.

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους γονείς γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, η GSK ανακοίνωσε μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και τις μεθόδους πρόληψής της. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με την Επιστημονική Αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων και έχει στόχο την ενημέρωση των οικογενειών για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και την ανάδειξη του εμβολιασμού, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της.

Πώς μπορώ να μειώσω την πιθανότητα λοίμωξης από ροταϊό για το μωρό μου εύκολα και γρήγορα;
Το εμβόλιο, που είναι σε πόσιμη μορφή, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης και στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την ηλικία των 6 εβδομάδων έως 6 μηνών. Συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας. Κυκλοφορεί εδώ και 9 χρόνια και με αυτό έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς μειώνει κατά 90% τη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας , τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου σε περίπτωση που το παιδί κολλήσει, αλλά και τις νοσηλείες εξαιτίας της. Επιπλέον, προστατεύει το μωρό και τα υπόλοιπα μέλη, ειδικά σε περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό. Τέλος, περιορίζει την οικονομική επιβάρυνση των γονέων καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε η ασθένεια και η νοσηλεία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της GSK περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα διασκεδαστικού παραμυθιού με τίτλο «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» από τη γνωστή συγγραφέα Κάρμεν Ρουγγέρη. Η συγγραφέας θέλει να χαρίσει χαμόγελα στα παιδιά μέσα από μία χαρούμενη ιστορία η οποία τους μαθαίνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το θέμα.

Αν θέλεις μπορείς να ενημερωθείς περαιτέρω πάνω στο θέμα, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.rotavirus.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved