Μην επιβάλλετε στα παιδιά προϊόντα χωρίς γλουτένη!

Τα προϊοντα χωρίς γλουτένη γίνοναι όλο και πιο δημοφιλή αλλά δεν είναι για όλους. Μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να λειτουργεί για τους ενήλικες αλλά υπάρχουν λόγοι που ένα παιδί θα πρέπει να την αποφύγει, από την στιγμή που δεν το συνιστά κάποιος γιατρός.

Μην επιβάλλετε στα παιδιά προϊόντα χωρίς γλουτένη!

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics, τονίζονται τέσσερα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς. Στο time.com διαβάζουμε ένα απόσπασμα με τους 4 βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει αυθαίρετα να επιβάλλουμε διατροφή χωρίς γλουτένη στα παιδιά.

1. Η γλουτένη δεν είναι τοξική

Περίπου το 1% ενηλίκων και παιδιών, για λόγους που δεν καταννοούμε πλήρως, έχει κοιλιοκάκη, μια πάθηση που βλάπτει την εντερική επένδυση και οδηγήσει σε σοβαρά διατροφικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη είναι τοξική και πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στην διατροφή τους. Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα παιδιά, η γλουτένη ταξιδεύει μέσω του εντέρου χωρίς να τους προκαλεί καμία ασθένεια και ποτέ δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα. Μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει κάποια τοξίνη στην γλουτένη από τη φύση της, η οποία να την καθιστά κακή για τον οργανισμό μας.

2. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι ισορροπημένη για τα παιδιά

Οι τροφές χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα και “πιο υγιεινές”. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν γλουτένη και θα πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία στη διατροφή του κάθε παιδιού. Πολλά υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ορισμένα δημητριακά και είδη ψωμιού, μπορεί, επίσης, να μην είναι το ίδιο εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως εκείνα με γλουτένη. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι συχνά ελλιπής ινών για αυτο και συχνά, τα παιδιά που ξεκινούν διατροφή χωρίς γλουτένη εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

3. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πιο δύσκολο για τους γιατρούς να διαγνώσουν εάν το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα με τη γλουτένη. Αλλά μία εξέταση αίματος για την κοιλιοκάκη δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε ένα παιδί που έχει κοιλιοκάκη, και ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη και σε ένα παιδί που ποτέ του δεν είχε κοιλιοκάκη εξ αρχής. Αν λοιπόν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πρόβλημα με τη γλουτένη, μιλήστε με το γιατρό πριν αποφασίσετε από μόνοι σας να επιβάλλετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή εσείς έτσι νομίζετε ότι χρειάζεται!

4. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι περιοριστική και ακριβή

Δεν είναι εύκολο για έναν ενήλικα να ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη, πόσο μάλλον ένα παιδί που θέλει να φάει συχνά σε πάρτι γενεθλίων, ψάχνει κάποιο σνακ για το σχολείο, τις σχολικές εκδρομές, την κατασκήνωση κ.α.). Τα παιδιά που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη συχνά αισθάνονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους και ποτεδεν είναι πραγματικά εύκολο για ένα παιδί να αντιληφθεί τους περιορισμούς στην διατροφή του. Επιπλέον, οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι αρκετά πιο ακριβές και για πολλές οικογένειες μια αντίστοιχη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί οικονομικά μακροπρόθεσμα.

Αν εσείς ως γονείς, θέλετε να ακολουθήσετε μία διατροφή χωρίς γλουτένη είναι δική σας επιλογή. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι να σκεφτείτε διπλά πριν την επιβάλλετε στα παιδιά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved