Δερματικές λοιμώξεις στα παιδιά από σταφυλόκοκκο: Πώς μεταδίδονται και ποια είναι η θεραπεία

Ο σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο που προκαλεί τη σταφυλοκοκκίαση, την πιο σημαντική αιτία βακτηριακής λοίμωξης στο γενικό πληθυσμό.

Δερματικές λοιμώξεις στα παιδιά από σταφυλόκοκκο: Πώς μεταδίδονται και ποια είναι η θεραπεία

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος της μύτης και στις υγραινόμενες περιοχές του σώματος,στο 30% περίπου των ασυμπτωματικών ατόμων.
Υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία του ιού, 60% διαλείπουσα και περίπου 20% δεν αποικίζεται.

Πώς μεταδίδεται
Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα (μύξα) και σπάνια με τον αέρα. Σύμφωνα με την παιδίατρο του Mothersblog.gr Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου η δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο προκαλεί την εμφάνιση πυώδους εξιδρώματος ή τη δημιουργία αποστήματος.

Μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς (μετά από τραυματισμό ή επιλοίμωξη άλλων μη λοιμωδών δερματοπαθειών πχ εκζέματος). Ανάλογα με την ανατομική κατανομή της βλάβης, οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
α) Λοιμώξεις της επιδερμίδας (μολυσματικό κηρίο)
β) Λοίμωξη του επιπολής δέρματος, κυρίως του χορίου (θυλακίτιδα)
γ) Λοίμωξη του εν τω βάθει δέρματος (δοθιήνες)
δ) λοίμωξη του υποδόριου ιστού (ερυσίπελας και κυτταρίτιδα).

Θεραπεία
Αν πρόκειται για δερματικό σταφυλόκοκκο, μπορεί να θεραπευτεί με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλοιφές και επιθέματα ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης και πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κυρίως ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο.
Ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο ίσως αποτελεί το βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη νόσου. Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στην συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.

Η θεραπεία για τον αποικισμό περιλαμβάνει:
1) Τη θεραπεία με τοπικό αντιβιοτικό (mupirocin) στη ρινική κοιλότητα 2 φορές την ημέρα επί 5 ημέρες.
2) Μπάνια με Chrorhexidine 4% για 5 ημέρες ή με την προσθήκη ¼ φλιτζανιού sodium hypochloride (χλωρίνη) στη μπανιέρα, όπου ο ασθενής παραμένει επί 15 λεπτά κάθε μέρα, επί 5 συνεχόμενες ημέρες.
3) Εκπαίδευση στη χρήση χωριστών πετσετών, οδοντόβουρτσας και οικιακών σκευών μεταξύ των μελών της οικογενείας, καθημερινό μπάνιο με ζεστό νερό και αλλαγή σκεπασμάτων κάθε 2 ημέρες.

Πρόληψη
Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια. Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλοκόκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών και σωστών συνθηκών υγιεινής καθώς και η αντιμετώπιση του αποικισμού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
- Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής.
- Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοικτές πληγές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved