Παιδιά και δόντια: Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Περισσότερα από δύο στα τρία Ελληνόπουλα αποκτούν τερηδόνα σε δύο-τρία δόντια πριν από τα 12 τους χρόνια, ενώ σχεδόν οκτώ στα δέκα έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Παιδιά και δόντια: Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο όμως γίνεται συνήθως όταν είναι πλέον αργά και όταν το δόντι χρειάζεται φροντίδα. Όμως η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη καθώς ένα προβληματικό δόντι, μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα, προβλήματα στη μάσηση, πρήξιμο στους αδένες ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών. Επίσης, ο πονόδοντος, επίμονος και συνεχής, αποσπά τη συγκέντρωση των παιδιών όχι μόνο από το διάβασμα αλλά από το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με αποτέλεσμα να είναι οξύθυμο, κουρασμένο ή υποτονικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι γονείς θα πρέπει να επισκέπτονται με το παιδί τους ένα οδοντίατρο κάθε χρόνο, αν όχι δύο τουλάχιστον μία φορά. Έτσι προλαμβάνονται σοβαρά προβλήματα στα δόντια και στα ούλα του παιδιού.

Η προληπτική ή κατασταλτική ορθοδοντική που μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί πρώτης σχολικής ηλικίας έχει σκοπό να διορθώσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Η πρόσθια ή/και οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση
  • Ο έντονος συνωστισμός των δοντιών
  • Η πρόσθια χασμοδοντία (είναι η ύπαρξη κενού ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια όταν το στόμα είναι κλειστό, επειδή δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους)
  • Η πολύ αυξημένη ή πολύ μειωμένη οριζόντια και κατακόρυφη πρόταξη («πεταχτά» δόντια)
  • Τα έντονα σκελετικά προβλήματα
  • Οι δυσκολίες στη μάσηση και οι πόνοι στην άρθρωση της γνάθου
  • Τα οδοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από παρατεταμένες παιδικές συνήθειες, όπως το πιπίλισμα (θηλασμός) του δακτύλου και η προώθηση της γλώσσας.
  • Το έντονο, μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο (βρυγμός) των δοντιών στη διάρκεια του ύπνου και μερικές φορές την ημέρα
  • Η διάγνωση και αντιμετώπιση των αγκυλωμένων νεογιλών δοντιών (είναι τα δόντια που μοιάζουν «βυθισμένα»)
  • Η διάγνωση και πιθανή παραπομπή για διόρθωση, της υπερτροφίας του χαλινού (είναι ο κάθετος υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος) η οποία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του στόματος και την ομιλία.
  • Η διάγνωση της καθυστέρησης της ανατολής των μονίμων δοντιών όταν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η ύπαρξη οδοντωμάτων (είναι καλοήθεις όγκοι) κ.λπ.
  • Η πρόληψη τυχόν καταγμάτων.

Έτσι ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος έχει ως αποτέλεσμα:

- Την πρόληψη της τερηδόνας και την καταστροφή των δοντιών
- Την πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας
- Την πρόληψη της απώλειας των δοντιών
- Την μείωση του κόστους θεραπείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή λόγω της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε αρχικά στάδια
- Την πρόληψη επιδείνωσης κάποιων συστηματικών ασθενειών
- Την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved