Μην ξεχνάτε τον έλεγχο των δοντιών στα παιδιά σας

Δυστυχώς, τα παιδιά πολλές φορές δεν λένε στους γονείς τους ότι πονάει το δόντι τους και έτσι υποφέρουν σιωπηρά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τις σχολικές επιδόσεις τους.

Μην ξεχνάτε τον έλεγχο των δοντιών στα παιδιά σας

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την στοματική υγιεινή στη χώρα μας, το 78,5% των Ελληνόπουλων ηλικίας 12 ετών έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή, ενώ στις ηλικίες 12 και 15 ετών μόνο το 15,8% και 16,7% αντίστοιχα έχουν υγιές περιοδόντιο.Στις ίδιες ηλικίες τα παιδιά έχουν 2-3 δόντια χαλασμένα. Επιπρόσθετα, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται το ποσοστό των Ελληνόπουλων χωρίς τερηδόνα, και από 57,2% που είναι στα 5 έτη γίνεται 37,1% στα 12 έτη και 28,9% στα 15.

Τα ελληνόπουλα έχουν την χειρότερη υγεία δοντιών στην Ευρώπη - Σκληρό δημοσίευμα Reuters

Ενα παιδί με χρόνιο πόνο στο δόντι μπορεί να δυσκολεύεται να φάει, να μιλήσει και να συγκεντρωθεί, να μοιάζει αγχωμένο, νευρικό ή κουρασμένο, ή ακόμα και να χάνει μαθήματα εξαιτίας της κατάστασής του.Γι αυτό και ο έλεγχος των δοντιών είναι πολύ σημαντικός, δεδομένου μάλιστα ότι η τερηδόνα που καθυστερεί να αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως πόνο, αποστήματα δοντιών, πύον γύρω από το δόντι, σπάσιμο δοντιού, προβλήματα με τη μάσηση ή ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών.

H πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη ορθοδοντική αξιολόγηση είναι η ηλικία των 4-5 χρόνων, οπότε ελέγχεται εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ομαλή ανάπτυξη των δοντιών, με το χώρο που υπάρχει για να βγουν τα μόνιμα δόντια, με τις γνάθους ή διαπιστώνεται εάν το παιδί έχει διατηρήσει κάποια βλαβερή στοματική συνήθεια. Eιδικά ο έλεγχος για την ύπαρξη μιας επιζήμιας στοματικής συνήθειας μπορεί να γίνεται και νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 3-4 ετών.

Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του μωρού σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved