Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά

Ένα απλό κρυολόγημα συνήθως δεν είναι «τίποτα». Όταν όμως, πρόκειται για κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη τότε είναι «πολλά» μιας και η εγκυμονούσα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της για το πώς θα το αντιμετωπίσει φυσικά.

Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά

Κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη: Τι είναι;
Το κοινό κρυολόγημα, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη.

Κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή (ρινόρροια) και πυρετό. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, ορισμένα, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό.

Κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να επηρεάσει το μωρό;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Annals of Allergy, Asthma and Immunology έδειξε πως το κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει άσθμα. Οι επιστήμονες για την ανάγκη αυτής της έρευνας παρακολούθησαν περίπου 500 παιδιά την κοιλιά της μαμάς τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Από αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όταν η μητέρα είχε κρυολογήσει πάνω από 3 φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τα παιδιά είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη: Πώς θα προφυλαχθώ;
Για να προφυλαχθείτε από πιθανό κρυολόγημα θα πρέπει να πλένετε καθημερινά και ανά τακτά διαστήματα τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Τα πόμολα, τα ασανσέρ και γενικότερα αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει πριν πολλά χέρια, έχουν πολλά μικρόβια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να ακουμπά τα χέρια σας στο πρόσωπο (στόμα, μύτη, μάτια) καθώς από εκεί είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα.

Κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη: Πώς θα το αντιμετωπίσω φυσικά;
#1
Με γυμναστική: Γυμναστείτε και κρατήστε τον οργανισμό σας σε καλή φυσική κατάσταση

#2
Με φυσικό χυμό: Πρέπει να πίνετε απαραιτήτως και καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Είναι γνωστό πώς η βιταμίνη C που περιέχει είναι πηγή πρόληψης και θεραπείας κατά του κρυολογήματος

#3
Με ζεστές κρεατόσουπες: Πρέπει να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, κρεατόσουπες από κοτόπουλο ή μοσχάρι, καθώς η λήψη υγρών σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες, δημιουργούν αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τον ιό.

#4
Με γαργάρες από αλατόνερο: Κι όμως οι γαργάρες με το αλατόνερο κάνουν θαύματα στον πονόλαιμο και την ενόχληση, καθώς το αλατόνερο δρα ως αντισηπτικό. Αντί του αλατόνερου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαμομήλι, καθώς έχει και αυτό αντισηπτικές ιδιότητες.

#5
Με πολλά υγρά: Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με υγρά (νερό,χυμούς). Να θυμάστε ότι όσο περισσότερα υγρά πίνετε τόσο περισσότερο καταπολεμάτε το συνάχι σας. Το νερό συμβάλλει στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη πολύ πιο γρήγορα.

Τέλος, θα πρέπει να δώσετε σημασία στα συμπτώματα. Αν και συνήθως είναι ίδια, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να δείτε αν πρόκειται όντως για ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη. Αν είναι γρίπη, η θεραπεία θα διαφέρει σημαντικά, από τη θεραπεία του απλού κρυολογήματος, πόσο μάλλον αν συνοδεύονται τα συμπτώματα από πυρετό. Επειδή η υψηλή θερμοκρασία του σώματος ελοχεύει κινδύνους στην ανάπτυξη του εμβρύου θα πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα της θερμοκρασίας χαμηλά με αντιπυρετικά που θα έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved