Παιδική δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε την με συγκεκριμένες τροφές

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο της παιδικής και όχι μόνο ηλικίας.

Παιδική δυσκοιλιότητα: Αντιμετωπίστε την με συγκεκριμένες τροφές

Ορίζεται ως η δυσκολία ή καθυστέρηση στις κενώσεις, οι οποίες είναι λιγότερο συχνές από μία κάθε 3-4 ημέρες. Το παιδί είναι φυσικό να νιώθει δυσφορία που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του και ανησυχεί τους γονείς του.

Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλά. Αν δεν οφείλεται σε οργανική βλάβη (σπάνια), είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα της αφόδευσης των παιδιών. Όπως:

Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, μη επαρκής πρόσληψη νερού και άλλων υγρών και ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα.
• Ηθελημένη κατακράτηση κοπράνων για διάφορους λόγους (πχ το παιδί ντρέπεται να πάει στην τουαλέτα, δεν θέλει να διακόψει το παιχνίδι, ή φοβάται λόγω προηγούμενης επώδυνης αφόδευσης). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία, πόνο, ευερεθιστικότητα και ανορεξία, ενώ δεν είναι σπάνια η διάρροια και η απώλεια κοπράνων από υπερπλήρωση.
• Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα.
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που θηλάζουν είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα; Σύμφωνα με την διατροφολόγο του Mothersblog κυρία Ευσταθία Παπαδά, υπάρχουν τροφές που μπορούν να διευκολύνουν τα παιδιά στο θέμα της δυσκοιλιότητας. Ποια είναι αυτά;

-Τα λαχανικά, όπως ο αρακάς, το μπρόκολο, οι αγκινάρες και τα καρότα είναι πολύ καλές πηγές διαιτητικών ινών.
-Φρούτα, όπως το αχλάδι και το μήλο με τη φλούδα, αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα καθώς και τα ακτινίδια είναι επίσης καλές επιλογές ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
-Μια ακόμα εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών είναι τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, που μπορούν με ένα φλυτζάνι να μας δώσουν τη μισή ποσότητα διαιτητικών ινών που χρειαζόμαστε ημερησίως.
-Επιπλέον τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί σικάλεως περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα διαιτητικών ινών.

Καλό είναι λοιπόν να δώσουμε έμφαση στις παραπάνω τροφές και να μην ξεχνάμε να παρακινούμε τα παιδιά να καταναλώνουν αρκετό νερό (1,5L τουλάχιστον) το οποίο πιθανόν να μαλακώνει τα κόπρανα.

Τέλος, η άσκηση είτε με τη μορφή ελεύθερου παιχνιδιού είτε ως οργανωμένη δραστηριότητα (πχ. Ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, χορού κτλ.) μπορεί να δράσει ευεργετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved