Πείραμα υποδεικνύει συσχέτιση της ώρας ύπνου και της εφηβικής παχυσαρκίας

Το να βάζετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για ύπνο νωρίς μπορεί να τους φέρει ένα απροσδόκητο όφελος: λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, όταν είναι έφηβοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics.

Πείραμα υποδεικνύει συσχέτιση της ώρας ύπνου και της εφηβικής παχυσαρκίας

Σε αυτό καταλήγει έρευνα που συνέκρινε παιδιά προσχολικής ηλικίας που πήγαιναν για ύπνο στις 20:00 με παιδιά ίδιας ηλικίας που κοιμόντουσαν αργότερα.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα δεν παρουσιάζει σχέση αιτίας και αποτελέσματος αλλά καταγράφει μόνο μία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο και την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία.

Ομάδα επιστημόνων από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ohio State University College διαπίστωσε, ότι το να πέφτει για ύπνο ένα μικρό παιδί μόλις μία ώρα αργότερα (από τις 21:00 και μετά) διπλασιάζει την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία.

Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 3.300 παιδιών που γεννήθηκαν το 1991 σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Όταν τα παιδιά ήταν περίπου 4 ετών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα που πήγαιναν για ύπνο από τις 20:00, εκείνα των οποίων η ώρα για ύπνο ήταν 20:00-21:00 και εκείνα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα. Τα μισά από τα παιδιά ανήκαν στο 2ο γκρουπ. Τα υπόλοιπα ήταν ισομοιρασμένα ανάμεσα στο 1ο και το 3ο γκρουπ. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν το βάρος των παιδιών όταν είχαν φτάσει σε μία μέση ηλικία 15 ετών. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των παιδιών στο 10 γκρουπ ήταν παχύσαρκα ως έφηβοι. Αντίστοιχα, παχύσαρκο ήταν το 16% των παιδιών στο 2ο γκρουπ και το 23% εκείνων στο 3ο.

Διαβάστε εδώ και άλλα άρθρα για την παιδική παχυσαρκία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved