Τα παιδιά με άσθμα θα έχουν πρόβλημα σε όλη τους τη ζωή;

Το άσθμα είναι μία χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί στένωση (μείωση της διαμέτρου τους), που καθιστά δύσκολη τη φυσιολογική ροή αέρα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την υπεραντιδραστικότητα σε διάφορα ερεθίσματα.

Τα παιδιά με άσθμα θα έχουν πρόβλημα σε όλη τους τη ζωή;

Αφορά σε 235 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και θεωρείται η συχνότερη χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αλλεργιολογική Μονάδα της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη & Αγλαϊας Κυριακού), πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν το άσθμα τους έως τη σχολική ηλικία (περίπου 4-6 ετών). Πρόκειται για τα παιδιά που ως μοναδικό αίτιο έχουν την έκθεση σε ιογενείς (συνήθως) λοιμώξεις και τα οποία μεγαλώνοντας ωριμάζουν (αναπνευστικά και ανοσολογικά) και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ωστόσο, έως 40% θα εξακολουθήσει να έχει άσθμα και στη μετέπειτα ζωή του. Συνήθως αυτά είναι παιδιά στα οποία συνυπάρχει ιστορικό ατοπίας (ατοπική δερματίτιδα, τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα), είτε στα ίδια, είτε την οικογένειά τους.

Είναι τα παιδιά με αλλεργικό, πλέον, άσθμα που είναι χρόνιο και χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση – παράλληλη δηλαδή αντιμετώπιση της συνυπάρχουσας ρινίτιδας και έλεγχο για το ενδεχόμενο χορήγησης ανοσοθεραπείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved