Εξωτερική Ωτίτιδα και παιδιά: Η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού

Ήρθε το καλοκαίρι και αρχίζουμε τα μπάνια, πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά μας.

Εξωτερική Ωτίτιδα και παιδιά: Η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού

Εξωτερική ωτίτιδα, καλοκαιρινή ωτίτιδα ή ωτίτιδα των κολυμβητών, ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Οφείλεται συνήθως σε ιούς, ψευδομονάδα, σταφυλόκοκκο κ.α. Είναι συχνότερη τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τα μπάνια στη θάλασσα και στη πισίνα, προδιαθέτουν για την ανάπτυξή της.

urururu

Συμπτώματα εξωτερικής ωτίτιδας
Τα ενοχλήματα του παιδιού είναι, η ωταλγία, η οποία επιδεινώνεται με την έλξη του πτερυγίου, ή τις κινήσεις της κάτω γνάθου, ο κνησμός και η ωτόρροια. Το δέρμα του πόρου φλεγμαίνει και το οίδημα στο πόρο μπορεί να είναι τόσο έντονο, ώστε να τον αποφράσσει. Συχνά υπάρχει σύστοιχη προσβολή των οπισθοωτιαίων λεμφαδένων (πίσω από το αυτάκι του παιδιού) και στην περιοχή του τραχήλου (λαιμός). Στην περίπτωση που το οίδημα ή οι εκκρίσεις αποφράσσουν τον έξω ακουστικό πόρο συνυπάρχει πτώση ακοής (προσωρινή, επανέρχεται πλήρως μετά την υποχώρηση της φλεγμονής.

Free shipping kids cartoon super man swimming trunks bathing shorts for boy child swim trunks with

Διάγνωση εξωτερικής ωτίτιδας
Η διάγνωση γίνεται με την ωτοσκόπηση και συνήθως δεν χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις.

Θεραπευτικά, γίνεται επιμελώς καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου στο χώρο του ιατρείου και δίνεται τοπική συνήθως θεραπεία, με ενστάλαξη αντιβιοτικών σταγονών. Το κύριο μέλημα μας είναι να παραμένει ανοικτός ο έξω ακουστικός πόρος , ώστε να μπορούν να εισέρχονται οι αντιβιοτικές σταγόνες κατά την διάρκεια της θεραπείας. Αποφυγή του νερού στον ΄έξω ακουστικό πόρο, για 1-2 εβδομάδες. Αναλγητικά μπορούν να χορηγηθούν για τον πόνο.

Ως μέτρα προφύλαξης, συνιστάται να αποφεύγουμε να κολυμπάνε τα παιδιά μας σε πισίνες που δεν τηρούν κανόνες υγιεινής ή σε θάλασσες που μπορεί να μην θεωρούνται καθαρές (π.χ κοντά σε λιμάνια κτλ). Καλό είναι, μετά τα μπανάκια να παραμένει στεγνός ο έξω ακουστικός πόρος (η υγρασία ευνοεί την εξωτερική ωτίτιδα).Η απομάκρυνση της υγρασίας από τον έξω ακουστικό πόρο (μετά την κολύμβηση) μπορεί να επιτευχθεί π.χ με πιστολάκι που στεγνώνουν τα μαλλιά (ο αέρας ΔΕΝ πρέπει να είναι πολύ ζεστός).

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved