Ικτερος: Από τι προκαλείται και πόσο διαρκεί στα νεογέννητα

Τα περισσότερα νεογέννητα κατά τη δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους παρουσιάζουν μία έντονη χλωμάδα, σχεδόν κιτρινίλα, στο πρόσωπο.

Ικτερος: Από τι προκαλείται και πόσο διαρκεί στα νεογέννητα

Η κιτρινίλα αυτή που ξεκινά από το κεφάλι και προχωρά προς τα πόδια, ονομάζεται φυσιολογικός ίκτερος και συνοδεύεται από προσωρινή ανορεξία ή κάπως εντονότερη υπνηλία.

Δεν είναι όμως ανησυχητικό, αφού συνήθως αρχίζει να υποχωρεί όταν το μωράκι συμπληρώσει μία εβδομάδα ζωής. Ο ίκτερος προκαλείται από μία πληθώρα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, τα οποία μετά τη γέννηση του μωρού δεν είναι πλέον απαραίτητα στον οργανισμό για να μεταφέρουν οξυγόνο.

Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ύστερα από μία επεξεργασία που υφίστανται από το συκώτι, απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων, με τη βοήθεια της χολής.

Επειδή όμως τα νεογέννητα παράγουν πολύ περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα τους χρειάζονται, το ανώριμο ακόμη συκώτι δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί γρήγορα και έτσι αποικοδομούνται στο αίμα προκαλώντας αυτή την κίτρινη απόχρωση.

Αν λοιπόν το μωράκι σας έχει ίκτερο, ο παιδίατρος θα το βάλει γυμνό, αλλά με τα μάτια σκεπασμένα, για λόγουε προστασίας από τις ακτίνες για λιγες μέρες κάτω από ένα ειδικό μπλε φως.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved