Ποια αθλήματα συνυπάρχουν καλύτερα με το άσθμα;

Παρότι ο τύπος αλλά και η διάρκεια μίας δραστηριότητας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ορισμένες είναι προτιμότερες για εκείνους που πάσχουν από άσθμα.

Ποια αθλήματα συνυπάρχουν καλύτερα με το άσθμα;

Το κολύμπι συχνά θεωρείται ως το πιο κατάλληλο άθλημα για ασθματικούς και για παιδιά με τάση σε βρογχοσπασμούς λόγω των πολλών θετικών παραγόντων του: ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, η διαθεσιμότητα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η τόνωση των άνω μυών του σώματος και η οριζόντια θέση μπορεί να βοηθήσουν στην κινητοποίηση της βλέννας από το βάθος των πνευμόνων. Το βάδισμα, η χαλαρή ποδηλασία, η πεζοπορία και η ελεύθερη κατάβαση με σκι είναι μερικές από τις δραστηριότητες με λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης του άσθματος.

Στον ψυχρό καιρό, ένα κασκόλ ή μια χειρουργική μάσκα που να καλύπτει το στόμα και τη μύτη μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα ζεσταίνοντας τον αέρα κατά την εισπνοή.

Σύμφωνα με την Αλλεργιολογική Μονάδα της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ομαδικά αθλήματα που απαιτούν σύντομα ξεσπάσματα ενέργειας, όπως το μπέιζμπολ, η γυμναστική, τα αθλήματα στίβου σύντομης διάρκειας ή το σερφ είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος από αθλήματα τα οποία απαιτούν συνεχή δραστηριότητα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χόκεϊ επί χόρτου ή οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων. Οι δραστηριότητες στον ψυχρό αέρα όπως το σκι και το χόκεϊ επί πάγου είναι επίσης πιθανό να επιβαρύνουν τους αεραγωγούς. Εντούτοις, πολλοί ασθματικοί έχουν διαπιστώσει ότι με την κατάλληλη άσκηση και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι ικανοί να διακριθούν ως δρομείς ή ως παίκτες του μπάσκετ.
τους.

Αν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται αμέσως με τα φάρμακα, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη λήψη καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής που θεραπεύει το υποβόσκον άσθμα – τη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία προκαλεί «συσπάσεις» ή ευαισθησία στους αεραγωγούς.

Εκτός από τα φάρμακα, μια περίοδος προθέρμανσης πριν την άσκηση μπορεί να μειώσει το σφίξιμο στο στήθος που εκδηλώνεται μετά την άσκηση. Μια περίοδος χαλάρωσης, που περιλαμβάνει στρέτσινγκ και τζόκινγκ έπειτα από έντονη δραστηριότητα, μπορεί να εμποδίσει την απότομη μεταβολή του κρύου αέρα στους πνεύμονες σε ζεστό, και να αποτρέψει την εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος μετά την άσκηση.

Η άσκηση πρέπει να απαγορεύεται σε παιδιά και αθλητές που υποφέρουν από ιώσεις όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ή – σε περίπτωση που είναι αλλεργικοί – όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή της γύρης είναι υψηλά. Η αναπνοή μέσα από τα χείλη επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φραξίματος των αεραγωγών.

Η άσκηση ωφελεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ακόμα κι αν δεν αγωνίζονται για να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα πρέπει να αθλούνται στο σύνολο των δυνατοτήτων τους με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved