Πώς να προφυλαχθείτε εσείς και τα παιδιά σας από το βαρότραυμα (αερωτίτιδα)

Η απότομη αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης δημιουργεί έναν πόνο στα αυτιά, παροδικό, αλλά αρκετά ενοχλητικό για όσο διαρκεί.

Πώς να προφυλαχθείτε εσείς και τα παιδιά σας από το βαρότραυμα (αερωτίτιδα)

Το βαρότραυμα, όπως ονομάζεται, δημιουργείται από μία προσωρινή απόφραξη του αγωγού (ευσταχιανή σάλπιγγα), που συνδέει το μέσο αυτί με το φάρυγγα και τη διόγκωση του τυμπάνου.

Συνήθως προκαλείται σε αεροπορικά ταξίδια και σε αλλαγή ύψους (ανέβασμα σε βουνό) στη διάρκεια διαδρομής με αυτοκίνητο.

Η ροή του αέρα διαμέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας διατηρεί την ίδια πίεση μέσα και έξω από το μέσο αυτί. Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, η ατμοσφαιρική πίεση στην καμπίνα ελαττώνεται και το ίδιο συμβαίνει με την πίεση μέσα στο μέσο αυτί.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται, η πίεση έξω από το μέσο αυτί μεγαλώνει, προκαλώντας το κλείσιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας και την ώθηση προς τα μέσα του τυμπάνου.

Τα συνήθη συμπτώματα του βαροτραύματος είναι κουδούνισμα στα αυτιά, μερική απώλεια ακοής αλλά και πόνος ο οποίος μπορεί να μην είναι πάντα έντονος.

Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 3 με 5 ώρες και δεν προκαλούν βλάβες που να διαρκούν. Αν όμως επιμένουν , επισκεφθείτε το γιατρό.

Μέτρα προφύλαξης
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή να πάτε σε βουνό με αυτοκίνητο μπορείτε να κάνετε τα εξής:
-Πίνετε εσείς και το παιδί σας πολλά υγρά. Η καλή ενυδάτωση βοηθάει στη σωστή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
- Αν το παιδί μπορεί να μασήσει, δώστε του μία τσίχλα.
- Στα μωρά, το βαρότραυμα μπορεί να αποτραπεί αν τα θηλάζετε ή τα ταΐζετε με το μπιμπερό κατά την προσγείωση. Αρκεί να τα κρατάτε στη σωστή θέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved