Δηλητηριάσεις παιδιών: Σε ποιες ηλικίες συμβαίνουν και από ποιες ουσίες

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας συνήθως τα χέρια και το στόμα τους.

Δηλητηριάσεις παιδιών: Σε ποιες ηλικίες συμβαίνουν και από ποιες ουσίες

Ο συχνότερος τρόπος δηλητηρίασης στα παιδιά είναι η κατάποση και σπάνια η εισπνοή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι δηλητηριάσεις στα παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι και κυρίως στην κουζίνα, στο σχολείο και στην ύπαιθρο. Το 80% του αριθμού των δηλητηριάσεων που παρατηρούνται στα παιδιά, συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 5 χρόνων (συνήθως 1-3 ετών).

Στις πιο μικρές ηλικίες 1-3 ετών οι πιο συχνές δηλητηριάσεις συμβαίνουν με ουσίες οικιακής χρήσης (70%) ενώ στη προσχολική ηλικία τα πιο συχνά είναι τα φάρμακα (65%). Παρ 'όλο που για τους γονείς το γεγονός αυτό, θεωρείται πολύ τρομακτικό, ευτυχώς στα παιδιά σπάνια είναι θανατηφόρες.

Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, είναι ότι οι πιο πολλές ουσίες έχουν απαίσια γεύση και μυρωδιά και οι ποσότητες που παίρνουν τα παιδιά είναι συνήθως πολύ μικρές. Επίσης αρκετή ποσότητα της ουσίας χύνεται λόγω της φυσιολογικής αδεξιότητας που έχουν τα παιδιά σ αυτή την ηλικία.

Παιδιά αγροτικών περιοχών δηλητηριάζονται ευκολότερα με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.Σε μεγάλα παιδιά και έφηβους πολλές φορές (33%), η λήψη ουσιών αφορά απόπειρα αυτοκτονίας και χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη από τους ειδικούς.

Οι πιο συνηθισμένες ουσίες είναι τα φάρμακα (ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά κ.α), το τσιγάρο, ( ιδίως από βρέφη), πετρελαιοειδή, οικειακά καθαριστικά, καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ αλλά και ορισμένα φαγητά.

Γενική αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων
Μεγάλης σημασίας είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας σας. Αυτό θα βοηθήσει την καλύτερη αξιολόγηση του συμβάντος και τη κατάσταση του παιδιού τα οποία ακολούθως θα μεταφέρετε στο γιατρό ή σας ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων για να γίνει η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει πάρει κάποια βλαβερή ουσία ελέγχετε το στόμα του παιδιού και αφαιρέστε όση ποσότητα της ουσίας μπορείτε.

Μη προκαλέσετε εμετό αν το παιδί σας, δεν έχει τις αισθήσεις του, ή αν έχει πάρει κάποια καυστική ουσία (πετρέλαιο. απορρυπαντικά, καθαριστικά, βενζίνη, λευκαντικά) διότι μπορεί να γίνει εισρόφηση στους πνεύμονες και πνιγμονή.
Μόνο σε περίπτωση που το παιδί πήρε ποσότητα χαπιών θα προκαλέσετε εμετό με σιρόπι ιπεκακουάνας και αφού απαραίτητα επικοινωνήσετε προηγουμένως με τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved