Τι πρέπει να κάνετε αν πονάει ο λαιμός του παιδιού σας

Ο πονόλαιμος είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ερεθισμό του φάρυγγα ή και ακόμα να εμφανίζεται ως εκδήλωση κάποιας ιογενούς ή μικροβιακής λοίμωξης.

Τι πρέπει να κάνετε αν πονάει ο λαιμός του παιδιού σας

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τον πόνο στο λαιμό ευθύνεται μια ιογενής φαρυγγίτιδα, δηλαδή το κοινό κρυολόγημα, που μπορεί να συνοδεύε¬ται και από συνάχι (ρινοφαρυγγίτιδα) ή και από βήχα. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν κατά βάση μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερης φαρμακευτικής αγωγής. Για την πρόληψη των ιώσεων σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών τακτικά με κοινό σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών σε στόμα, μύτη και μάτια.

Η αντιμετώπιση βασίζεται στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με ανάπαυση, αντιπυρετικά, παυσίπονα, διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, λήψη άφθονων υγρών, καλός αερισμός και εφύγρανση του χώρου, γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα απέναντι στους ιούς και η χορήγηση τους μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του παιδιού σας.

Τα υπεύθυνα μικρόβια που ενοχοποιούνται συνηθέστερα στον πονόλαιμο είναι ο στρεπτόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος ,ο αιμόφιλος ινφλουέντζας και πολλά άλλα.

Σε κάθε περίπτωση κάθε πάθηση είναι διαφορετική όπως και η αντίδραση του παιδιού σε αυτή. Βασική παράμετρος κατά την κλινική εξέταση αποτελεί η κατάσταση του παιδιού, αν είναι κεφάτο, αν έχει όρεξη για φαγητό κ.α.

Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε γιατρό όταν ο πονόλαιμος παραταθεί πέραν της εβδομάδας, όταν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό πέραν των 3 ημερών, όταν συνοδεύεται από δύσπνοια έντονη δυσκαταποσία που δεν επιτρέπει τη λήψη τροφής και υγρών, διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, επέκταση του πόνου και στα αυτιά, βράγχος φωνής που δεν περνάει παρά τη θεραπεία, εξάνθημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved