Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου λιποθυμήσει;

Η λιποθυμία (απώλεια συνείδησης) είναι η σύντομη απώλεια των αισθήσεων που οφείλεται σε προσωρινή μείωση της αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο. Συνήθως η ανάνηψη είναι γρήγορη και πλήρης.

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου λιποθυμήσει;

Η λιποθυμία οφείλεται σε πληθώρα αιτιών και μπορεί να συνοδεύεται επίσης με σπασμούς (τινάγματα),τονική σύσπαση (σφικτό σώμα), χαλαρότητα (ατονία), ανοιχτά μάτια που προσηλώνουν κάπου, κλειστά μάτια, ωχρότητα (χλωμό χρώμα), κυάνωση (κυανό χρώμα).

Λιγότερο συνηθισμένοι αλλά σοβαροί λόγοι λιποθυμίας περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες (όπως μια αρρυθμία ή καρδιακή προσβολή) και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι παθήσεις είναι πιο πιθανές σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότερο πιθανές σε άτομα νεότερα των 40.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η απώλεια της συνείδησης ;
Κατ’ αρχήν υπάρχει η κοινή λιποθυμία, που εμφανίζεται σε υπερβολική σωματική εξάντληση, αφυδάτωση, υπογλυκαιμία, έντονη συγκίνηση. Από κει και πέρα η απώλεια της συνείδησης μπορεί να οφείλεται σε:

• καρδιακά αίτια όπως αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες .
• νευρολογικά αίτια π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτική κρίση, υπαραχνοειδής αιμορραγία, κάκωση κεφαλής.
• άλλα είδη λιποθυμίας που σχετίζονται με καθημερινές δραστηριότητες π.χ. κατά την ούρηση, μετά από έντονο βήχα.

Είναι σύνηθες περιστατικό η λιποθυμία ενός εφήβου που στέκεται για αρκετή ώρα σε έναν υπερθερμασμένο και περιορισμένο χώρο. Προτού λιποθυμήσει, ο έφηβος κυριεύεται συνήθως από μια αίσθηση αποπροσανατολισμού, εμφανίζει συμπτώματα όπως αποδυνάμωση, θολωμένη όραση και ναυτία, ενώ είναι ωχρός και ιδρωμένος. Έπειτα επέρχεται η απώλεια της συνείδησης και η υποτονία, συνήθως για σύντομο χρονικό διάστημα. Η παρατεταμένη αναισθησία και οι μυϊκοί σπασμοί είναι σπάνιοι στις απλές λιποθυμικές κρίσεις. Μετά τη λιποθυμία δεν υπάρχει σύγχυση, αλλά τα συμπτώματα επιστρέφουν αν το άτομο επιχειρήσει να σταθεί όρθιο ή να καθίσει πολύ γρήγορα. Ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο σπάνια αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης.

Μπορείτε να λάβετε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης εάν κάποιος έχει λιποθυμήσει
•Ελέγξτε τον αεραγωγό και την αναπνοή του ατόμου. Εάν είναι απαραίτητο, καλέστε το 166 και ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή.
•Χαλαρώστε τα στενά ρούχα γύρω από το λαιμό.
•Σηκώστε τα πόδια του ατόμου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς (περίπου 30 cm).
•Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού.
•Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο. Εάν δεν είναι δυνατό, βάλτε το άτομο να καθίσει σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για ένα λιποθυμικό επεισόδιο;
Κατ' αρχήν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παθολόγο ή καρδιολόγο. Αν υπάρχει υποψία νευρολογικού αιτίου (πχ επιληπτική κρίση) θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα νευρολόγο.

Photo:wikihow.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved