Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου ετοιμάζεται να βγάλει το πρώτο του δοντάκι;

Το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται γύρω στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και μέχρι την ηλικία των 3 ετών, έχουν βγει σχεδόν όλα.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου ετοιμάζεται να βγάλει το πρώτο του δοντάκι;

Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια και των δοντιών του.
Τα συνήθη συμπτώματα όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια είναι κόκκινα και πρησμένα ούλα, μεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσφορία, γκρίνια, αλλαγή στις συνήθειες διατροφής ,ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο ίσως και πυρετός.

Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις δεν έχετε πολλές επιλογές ενώ θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Μία λύση είναι να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα πάνω στα ούλα ή να την εμποτίσετε σε χλιαρό χαμομήλι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ειδικό «δαχτυλάκι» του εμπορίου για τον καθαρισμό του στόματος.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε αντικείμενα ή τροφές που μειώνουν πιθανή τοπική φλεγμονή. Ένας κρύος (όχι παγωμένος) κρίκος οδοντοφυΐας, μια παγωμένη μπανάνα ή ένα ωμό καρότο, τρίψιμο των ούλων του βρέφους με κάποιο κρύο βρεγμένο ύφασμα μπορεί να το ανακουφίζει σημαντικά.

Εκείνο που πρέπει να αποφεύγετε είναι οι ζεστές ή πολύ παγωμένες τροφές, αφού επιδεινώνουν τον πόνο στα ούλα και στο στόμα. Υπάρχουν παυσίπονες αλοιφές οδοντοφυΐας στο εμπόριο οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν έσχατη λύση στο πρόβλημα.

Και μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται στο στόμα του μωρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved