Γιατί τα παιδιά με παχύσαρκο πατέρα είναι πιο επιρρεπή στο φαγητό

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους για να έχουν υγιή μωρά.

Γιατί τα παιδιά με παχύσαρκο πατέρα είναι πιο επιρρεπή στο φαγητό

Όμως, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι και ο άνδρας θα πρέπει να προσέχει το βάρος του καθώς επηρεάζει το γενετικό υλικό (DNA) των σπερματοζωαρίων του - και όσο πιο παχύς είναι, τόσο περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν οι οποίες περνάνε στους μελλοντικούς απογόνους του.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν ούτε ένα ούτε δύο γονίδια, αλλά έως και 9.000( !) μερικά από τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την όρεξη. Η έρευνά τους, που είναι η πρώτη του είδους, ίσως παρέχει μία πιθανή εξήγηση για το ότι τα παιδιά των παχύσαρκων πατέρων είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη προβλημάτων βάρους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13 αδύνατοι και 10 παχύσαρκοι άνδρες. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον γαλλικής καταγωγής δρα Ρομέν Μπαρέ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του πανεπιστημίου, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος αναζητώντας τις επιγενετικές αλλαγές στο DNA των σπερματοζωαρίων.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν την συμπεριφορά (δηλαδή την λειτουργία) των γονιδίων, η οποία αλλάζει εξαιτίας των επιδράσεων περιβαλλοντικών παραγόντων χωρίς όμως να αλλάζει και η δομή των γονιδίων.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι αυτού του είδους οι τροποποιήσεις μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, επηρεάζοντας την υγεία.Τα καλά νέα είναι πως όταν έξι από τους παχύσαρκους άνδρες της νέας μελέτης αδυνάτισαν, οι επιγενετικές αλλαγές στα σπερματοζωάριά τους άρχισαν να λιγοστεύουν.

Μάλιστα η βελτίωση αυτή παρατηρήθηκε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από τη στιγμή που έκαναν εγχείρηση για αδυνάτισμα (όλοι έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία, για την οποία ενδείκνυνται οι εγχειρήσεις αυτές).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved