Πότε χορηγούμε φάρμακα στα παιδιά με τικ;

Χωρίς οι επιστήμονες να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και πώς θεραπεύονται, τα «τικ» είναι ξαφνικές, απότομες και υποχρεωτικές κινήσεις, ήχοι ή θόρυβοι που κάποιο άτομο κάνει και επαναλαμβάνει συχνά χωρίς τη θέλησή του.

Πότε χορηγούμε φάρμακα στα παιδιά με τικ;

Τις περισσότερες φορές αυτές οι κινήσεις, λειτουργούν χαλαρωτικά με αποτέλεσμα αν το παιδί δεν κάνει το «τικ» να μη μπορεί να χαλαρώσει και να αισθάνεται δυσφορία. Οσο πιο ήρεμο είναι το παιδί τόσο ελαττώνονται και τα τικ ενώ αν βρίσκεται σε περίοδο μεγαλύτερης έντασης, τα τικ αυξάνονται. Τα τικ μάλιστα, τις περισσότερες φορές στην φάση του ύπνου, όπου το παιδί είναι χαλαρό, εξαφανίζονται πλήρως.
Όταν τα τικ δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, τότε δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στο παιδί και η συστηματική υποστήριξη από τους γονείς συχνά αρκεί για την υπέρβασή τους.

Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές όπου τα τικ είναι επαναλαμβανόμενα, έντονα και παρεμβαίνουν σημαντικά με την ποιότητα της καθημερινότητας του παιδιού, πλήττοντας τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, την αυτοεκτίμησή του και την σχολική του απόδοση.

Η αγωγή θα πρέπει να χορηγείται μόνο από παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία του εν λόγω συνδρόμου.

Τα τικ ξεκινούν ως μια απλή κινητική συμπεριφορά, που αποτελεί αντίδραση του παιδιού σε μια αγχωτική κατάσταση που μπορεί να κυμανθεί από αρρώστια και χωρισμός των γονιών, μέχρι ερχομό νέου μέλους στην οικογένεια, υπερβολική αυστηρότητα από τους γονείς κτλ.
Το τικ, ουσιαστικά είναι ένας τρόπος έκφρασης, σε οποιαδήποτε πίεση ή ένταση.

Σε άλλα παιδιά αυτό είναι πιο εύκολο και σε άλλα όχι. Ετσι, τα τικ μετά από ένα διάστημα μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως ή και να επανέλθουν, αλλά με εσφαλμένους χειρισμούς από την πλευρά της οικογένειας τα τικ των παιδιών μπορεί να επιδεινωθούν ή να γίνουν μόνιμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved