Πότε πρέπει να δίνουμε αντιπυρετικό στα παιδιά

Η πρώτη αντίδραση της μητέρας όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό είναι να του δώσει αντιπυρετικό. Κι όμως είναι λάθος.

Πότε πρέπει να δίνουμε αντιπυρετικό στα παιδιά

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πυρετός στα παιδιά θεωρείται η άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 38οC (θερμοκρασία μασχάλης) ή 38,4οC (θερμοκρασία ορθού). Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος και μπορεί να οφείλεται σε πλειάδα νοσημάτων, από πολύ ήπιες και ελαφριές, μέχρι πολύ σοβαρές.

Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, ο υψηλός πυρετός δεν σηματοδοτεί αυτόματα και βαρύ νόσημα, καθώς τα δέκατα συχνά είναι πιο ...ύπουλα. Η μόνη άμεση ζημιά που προκαλεί ο πυρετός είναι η αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό.

Πότε λοιπόν δίνουμε το αντιπυρετικό; Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό δίνεται όταν ο πυρετός φτάσει 39ο C ή και περισσότερο ή όταν το παιδάκι αισθάνεται καταβεβλημένο. Αν όμως παρά τον πυρετό, είναι ευδιάθετο κι έχει όρεξη για φαγητό, καλό είναι να το αποφύγουμε, ενώ δεν ξυπνάμε το παιδί που κοιμάται ήρεμο για να του δώσουμε αντιπυρετικό.

Η δοσολογία είναι ανάλογη με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι τα αντιπυρετικά μπορεί να είναι «αθώα», δεν παύει όμως να είναι και φάρμακα.

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται για το πόσο συχνά μπορούν να τα δίνουν στα παιδιά τους. Αρμόδιος για να δώσει μία τέτοια απάντηση είναι μόνο ο παιδίατρος. Ωστόσο ως γενική αρχή, ισχύει ότι ο ελάχιστος χρόνος επαναχορήγησης της παρακεταμόλης είναι οι 4 ώρες, ενώ των άλλων ουσιών είναι οι 6 ώρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved