Οφθαλμικές σταγόνες: Πώς τις χρησιμοποιούμε σε ένα παιδί; Πρακτικές συμβούλες

Συμβουλεύει ο οφθαλμίατρος του Motherblog.gr

Οφθαλμικές σταγόνες: Πώς τις χρησιμοποιούμε σε ένα παιδί; Πρακτικές συμβούλες

Πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις θεραπεύονται με την χρήση οφθαλμολογικών κολλυρίων ή οφθαλμικών αλοιφών . Για να αναφέρουμε μερικές από αυτές όπως η επιπεφυκίτιδα, ξηροφθαλμία , κερατίτιδα, βλεφαρίτιδα ,αλλεργία, γλαύκωμα ή μετά από οφθαλμολογικές επεμβάσεις και πολλές άλλες.

Το πλεονέκτημα με τις οφθαλμικές σταγόνες είναι ότι μεταφέρουν το φάρμακο, τη δραστική του ουσία δηλαδή, απευθείας στον οφθαλμό.

Όπως όλα τα φάρμακα δεν πρέπει να γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση των κολλυρίων, για αυτό πρώτα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρο ή παιδίατρό σας. Παρ'όλη την ευρεία χρήση αυτών των σκευασμάτων, αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει την ορθή χρήση τους. Αλλά με κάποια σωστή προετοιμασία μπορείτε εύκολα να τα ενσταλάξετε στο μάτι σας ή στο μάτι κάποιου άλλου ατόμου όπως το παιδάκι σας. Είναι πολύ σημαντικό το μπουκαλάκι του κολλύριου ή το σωληνάριο να είναι καθαρό. Μην το ακουμπάτε με τα χέρια στο στόμιο του ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.

Κατά την ενστάλαξη μην το ακουμπάτε στα βλέφαρα ,στις βλεφαρίδες, προσοχή μη φέρνετε το μπουκαλάκι πολύ κοντά στο μάτι, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

  1. Εάν χρησιμοποιείτε παραπάνω από ένα κολλύριο δεν έχει σημασία πιο θα ενσταλάξατε πρώτο , απλά να έχουν περάσει 3-5 λεπτά διαφορά.
  2. Ένας εύκολος τρόπος ενστάλαξης είναι να γύρετε προς τα πίσω το κεφαλάκι του παιδιού και τραβώντας απαλά προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο, ρίχνετε 1-2 σταγονίτσες στο εσωτερικό του βλεφάρου, στο εγκόλπωμα του βλεφάρου. Είναι πολύ πιο άνετο για το παιδί να το ενσταλάξετε εκεί απ’ότι να πέσουν οι σταγόνες απευθείας στο μάτι.
  3. Προτρέψτε το παιδί απαλά να κλείσει τα βλέφαρα του χωρίς να τα σφίξει. Επίσης πρέπει να είστε καθησυχαστικοί από πριν στο παιδί, ώστε να δεχτεί αυτή την διαδικασία πιο ομαλά και χωρίς φόβο. Είναι πολύ σημαντικό για την σωστή θεραπεία να βεβαιωθείτε πως οι σταγόνες έχουν μπει μέσα στο μάτι.
  4. Πλέον τα πιο πολλά κολλύρια δεν περιέχουν και συντηρητικά το οποία είναι και τοξικά προς τον οφθαλμό, όπως υπάρχουν και μονοδόσεις, δηλαδή σωληνάρια που χρησιμοποιούνται μόνο για μία μέρα.

Οι οφθαλμικές σταγόνες δεν είναι εθιστικές. Ο οφθαλμίατρος θα σας καθοδηγήσει εάν πρέπει να τις τερματίσετε σταδιακά ή όχι. Βέβαια όπως και όλα τα φάρμακα μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες ή ακόμα και κάποιες αντενδείξεις για την χρήση τους.

Εάν παρατηρήσετε κάτι να το αναφέρετε στον γιατρό σας!

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved