Πότε εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα στα παιδιά και πώς θεραπεύονται;

Τα αιμαγγειώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι της βρεφικής ηλικίας. Αποτελούν αγγειακές βλάβες του υποδόριου ιστού, οι οποίες εμφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού, αυξάνουν σε μέγεθος τους επόμενους μήνες και μετά αρχίζουν να υποστρέφουν.

Πότε εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα στα παιδιά και πώς θεραπεύονται;

Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι ροζ ή κόκκινες και αποτελούνται από αγγεία, τα οποία σε εκείνη την περιοχή είναι περισσότερα και πολύ ευρύτερα από τα φυσιολογικά αγγεία. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το δέρμα που τα περιβάλλει, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, αποκτά αυτόν τον ροζ ή κόκκινο χρωματισμό.

Η οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να αποσκοπεί στην εξάλειψη -μόνο- των παθολογικών αγγείων, αφήνοντας άθικτο το φυσιολογικό δέρμα που τα περιβάλλει κι αποφεύγοντας να δημιουργηθεί κάποια ουλή ή άλλο σημάδι στην περιοχή.

Πού εντοπίζονται τα αιμαγγειώματα;
Εντοπίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό (60%) μπορεί όμως να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως τον κορμό (25%) και τα άκρα (15%). Μπορεί να εμφανίζονται επίσης σε εσωτερικά όργανα του σώματος όπως το συκώτι. Περίπου 20% των βρεφών εμφανίζουν πολλαπλά αιμαγγειώματα.

Ανάλογα με το βάθος που επεκτείνονται τα αιμαγγειώματα στο δέρμα διακρίνονται σε επιπολής (αιμαγγειώματα της «επιφάνειας» του δέρματος), εν τω βάθει(αιμαγγειώματα στο βάθος του δέρματος) και μικτά. Τα επιπολής αιμαγγειώματα εμφανίζονται πιο επιφανειακά στο δέρμα.

Τα αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλούν διαταραχή σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (πχ ένα αιμαγγείωμα κοντά στο βλέφαρο μπορεί να επηρεάζει την όραση).Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αιμορραγία και μόλυνση.Δεν πρέπει να παραβλέπεται όμως και η ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί ένα αιμαγγείωμα στους γονείς ή και στο ίδιο το παιδί.

Υπάρχει θεραπεία;
Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν δύο ειδών θεραπείες. Η μία είναι η φαρμακευτική κι η άλλη γίνεται με τη χρήση λέιζερ. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται η προπρανολόλη αφού προηγουμένως το παιδί εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο. Στη δεύτερη περίπτωση η θεραπεία γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα.

Πριν την έναρξη της όποιας θεραπείας απαιτείται να γίνει εξέταση του παιδιού από τον αρμόδιο γιατρό ο οποίος και θα σας προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης των αιμαγγειωμάτων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved