Κετογονική δίαιτα και παιδιά με φαρμακοανθεκτική επιληψία

Την προώθηση της κετογονικής θεραπείας, ως εναλλακτικό μέσο βελτίωσης ή και εξάλειψης της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας, έχει αναλάβει ο Σύλλογος "Οι φίλοι του Πέτρου".

Κετογονική δίαιτα και παιδιά με φαρμακοανθεκτική επιληψία

Η Κετογενική Δίαιτα (ή Κετογονική ή Κετογενής ή Κετογόνος Δίαιτα) είναι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, επαρκής σε πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μιμείται πολλές από τις βιοχημικές μεταβολές που συνδέονται με την παρατεταμένη νηστεία.

Η Κενογενική Δίαιτα αναπτύχθηκε αρχικά στις αρχές του 1900 και κατά τις δεκαετίες του 1920 του 1930 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά. Όμως στη συνέχεια ξεχάστηκε σιγά-σιγά καθώς αναπτύχθηκαν νέα φάρμακα κατά της επιληψίας. Πρόσφατα ξαναήλθε στην επιφάνεια και χρησιμοποιείται σε όλο και μεγαλύτερη έκταση. Σήμερα, επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της ως εναλλακτικής θεραπείας για παιδιά με επιληψία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Η Κετογενική Δίαιτα δεν είναι μια δίαιτα της «μόδας» ή «κομπογιαννίτικη», αλλά μια εναλλακτική ιατρική θεραπεία για παιδιά με φαρμακο-ανθεκτική επιληψία.

Οι προσφερόμενες θερμίδες είναι περιορισμένες και εξαρτώνται από την ηλικία και τις δραστηριότητες του παιδιού. Αν υπολογιστούν σωστά, το παιδί δεν πρέπει ούτε να πάρει ούτε να χάσει σημαντικό βάρος, αλλά θα αναπτυχθεί κανονικά για τον σωματικό του τύπο και το βάρος του θα παραμείνει κοντά στο ιδανικό βάρος με βάση το ύψος του. Αν το παιδί είναι υπέρβαρο, οι θερμίδες περιορίζονται μέχρι να φθάσει κοντά στο ιδανικό βάρος. Περιορίζονται επίσης και τα προσλαμβανόμενα υγρά, αν και αυτό γίνεται για λόγους που είναι λιγότερο σαφείς. Με τη δίαιτα καλύπτεται το 90% περίπου των αναγκών του παιδιού σε θερμίδες υπό τη μορφή λιπαρών (κρέμα γάλακτος, βούτυρο, μαγιονέζα), ένα γραμμάριο ανά κιλό βάρους με τη μορφή πρωτεΐνης και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Η Δίαιτα συμπληρώνεται με τη λήψη βιταμινών και ασβεστίου.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ( http://filoi-tou-petrou.gr/ketogenic-diet/ ) και αντλούνται από άρθρο στο Epilepsy Today (τεύχος Δεκεμβρίου 1998) του ειδικού για την κετογονική δίαιτα στις ΗΠΑ, δρ John M Freeman, από Ιατρικό Ίδρυμα John Hopkins.

Ωστόσο η δίαιτα αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και με την ευθύνη διαιτολόγου.

Οι φίλοι του Πέτρου
Ο Πέτρος, στον οποίο αναφέρεται το όνομα του Συλλόγου, ήταν ένα από τα παιδιά που έκαναν την κετογονική δίαιτα και η διαφορά ήταν τεράστια όσον αφορά τις επιληπτικές κρίσεις, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του και πρόεδρος του Συλλόγου, Γεώργιος Μπαλογιάννης.

“Μέσα σε ενάμιση μήνα οι κρίσεις σταμάτησαν και σε λιγότερο από ένα χρόνο τα εγκεφαλογραφήματα του ήταν σαν τη μέρα με τη νύχτα συγκριτικά με όσα είχαν προηγηθεί της εφαρμογής της δίαιτας. Με τη σταδιακή μείωση των φαρμάκων, μέχρι που πια δεν έπαιρνε κανένα, ήταν ένα άλλο παιδί. Η έκφραση του άρχισε να αλλάζει, τα μάτια του έγιναν πιο εκφραστικά και προσπαθούσε να βρει τρόπους επικοινωνίας με μας. Για πέντε περίπου χρόνια ο Πέτρος ήταν καθαρός από κρίσεις αλλά στάσιμος σε όλα τα άλλα από τη βαριά του πάθηση την παχυγυρία –μικροκεφαλία, η οποία του στερούσε τις ικανότητες ενός κανονικού παιδιού. Δεν ήταν πλέον χαμένος μέσα στο δικό του κόσμο. Ήταν μαζί μας με το δικό του πάντα τρόπο, αφού δε μπορούσε να μιλήσει ή να περπατήσει” , αναφέρει ο κ. Μπαλογιάννης.

“Η ιδέα για την ίδρυση του Συλλόγου προέκυψε από την έντονη επιθυμία μας ως γονείς να αναδείξουμε τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας στα παιδιά που παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η υποστήριξη των οικογενειών που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν την κετογονική δίαιτα”, συνεχίζει ο κ. Μπαλογιάννης, προσθέτοντας ότι το όνομα για τον Σύλλογο το πρότεινε ο καθηγητής παιδονευρολογίας Αθανάσιος Ευαγγελίου ο οποίος παρακολουθούσε τον Πέτρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved