Γιατί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D στα παιδιά και τους ενήλικες

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Την βρίσκουμε επίσης, σε ορισμένες τροφές (ψάρια, ιχθυέλαια, κρόκοι αυγών) και φυσικά σε γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών.

Γιατί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D στα παιδιά και τους ενήλικες

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά, επειδή βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο που λαμβάνει από τις τροφές και να μην το αναζητά στα οστά, όταν δεν το βρίσκει από τη διατροφή.

Η πιο γνωστή, μέχρι πρόσφατα, δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών καθώς και για την ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Ακόμη όμως και εάν υπάρχει μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο, χωρίς ικανοποιητική βιταμίνη D το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Πρόσφατες μελέτες, αλλά και αρκετές άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσιάζουν συνεχώς και νέα στοιχεία στα οποία η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, επειδή βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D λαμβάνει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Παρότι τα περισσότερα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, οι ειδικοί λένε πως σπανίως μπορεί να προσλάβει κάποιος τις απαιτούμενες ποσότητες μέσω του φαγητού.

Είναι επομένως προφανές ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λοιμώδη νοσήματα και άλλων προβλημάτων υγείας.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D
Τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:
- το αυγό,
- τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, τόνος),
- τα ιχθυέλαια,
- το συκώτι,
- τα μανιτάρια.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η επάρκειά της. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υποβιταμίνωση D είναι πολύ συχνή ακόμη και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, επειδή με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας παραμένουμε σε κλειστούς χώρους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved