Γιατί τα παιδιά κλαίνε όταν πονάνε;

Εχετε αναρωτηθεί γιατί η φυσική αντίδραση του παιδιού, και όχι μόνο, στον πόνο είναι συνήθως το κλάμα;

Γιατί τα παιδιά κλαίνε όταν πονάνε;

«Το κλάμα είναι μία αντανακλαστική αντίδραση στα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί ο πόνος λόγω της σύνδεσης των αγωγών δακρύων και του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συγκίνηση», λέει ο Roger Knaggs, καθηγητής Κλινικής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Nottingham, ο οποίος ειδικεύεται στην διαχείριση του πόνου.

Σύμφωνα με τον Roger Knaggs, ο εγκέφαλος μέσω των δακρύων απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες που προκαλούνται όταν πονάμε, κι έτσι το κλάμα αποκαθιστά τη φυσιολογική ισορροπία. Τα δάκρυα περιέχουν επίσης ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Το δάκρυσμα λόγω συναισθημάτων είναι μοναδικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Στο παρελθόν, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το κλάμα βοηθά στο να αποβληθούν οι αγχωτικές χημικές ουσίες από το σώμα ή ότι απλά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Το κλάμα είναι "ένας τρόπος για να αποσπάσουμε τον εγκέφαλό μας από τον πόνο και δρα σαν προστατευτικό κάλυμμα έναντι αυτού", επισημαίνουν από την πλευρά τους ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pain.

Όπως αναφέρει η έρευνα, κάθε ουρλιαχτό πόνου δίνει στον εγκέφαλο μας σήμα και ο οργανισμό μας αντιδρά σε αυτό με την ένδειξη του κλάματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι κραυγές πόνου όσο και το ξέσπασμα του κλάματος είναι εκφράσεις που είναι ίδιες σε όλες τις ανθρώπινες φυλές ανεξαρτήτου μητρικής γλώσσας.

photo:CAMERIQUE/Corbis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved