Ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα να επιλέξω για το παιδί μου;

Ένα από τα συχνά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια καινούργια οδοντόβουρτσα είναι αν θα πρέπει να προτιμήσουμε μία από τις μοντέρνες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή μια απλή οδοντόβουρτσα χειρός.

Ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα να επιλέξω για το παιδί μου;

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια απαραίτητη καθημερινή διαδικασία για την διατήρηση καλής στοματικής υγείας και η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν γίνει χωρίς να έχει δοθεί μια σαφής απάντηση που να είναι ομόφωνα αποδεκτή από την οδοντιατρική κοινότητα. Παρότι πολλές από τις έρευνες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιώντας ηλεκτρική οδοντόβουρτσα επιτεύχθηκε μεγαλύτερο ποσοστό καθαρισμού της οδοντικής πλάκας από τα δόντια, πιθανότατα αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην καθαριστική ικανότητα των ηλεκτρικών ή επαναφορτιζόμενων οδοντοβουρτσών αλλά σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών που δείχνουν ότι άτομα που βούρτσιζαν με το σωστό τρόπο πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα είτε με απλή είτε με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (2003 Cochrane Oral Health Group). Δεδομένου ότι η πλειονότητα των χρηστών δεν βουρτσίζει με τον πιο σωστό τρόπο, ούτε για όση διάρκεια χρειάζεται, εκτιμάται ότι το συγκριτικό στατιστικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών οφείλεται στην ευκολία χρήσης τους που βοηθά αυτή την κατηγορία χρηστών.

Αν ένας χρήστης βουρτσίζει πιο άνετα και ευχάριστα με μιά ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σχέση με μια απλή, τότε είναι φυσικό να περιμένουμε βελτίωση της στοματικής υγιεινής του γιατί θα βουρτσίζει συχνότερα και για περισσότερο χρόνο χωρίς να θεωρεί το βούρτσισμα των δοντιών σαν καθημερινή αγγαρεία.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και για παιδιά. Για την χρήση τους όμως αντί μιας απλής παιδικής οδοντόβουρτσας χειρός υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Καταρχήν είναι γεγονός ότι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για παιδιά είναι πολύ πιο απλή και εύκολη στην χρήση από μια συμβατική και συνήθως ένα παιδί θα πετύχει καλύτερο καθαρισμό των δοντιών. Το βασικό μειονέκτημα αν δώσουμε σε ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί ηλεκτρική είναι ότι δεν θα έχει μάθει να βουρτσίζει σωστά με απλή οδοντόβουρτσα αν αργότερα θελήσει ή χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει.

Επίσης, η ευκολία του βουρτσίσματος δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αφιερωθεί χρόνος για να μάθει το παιδί πώς να βουρτσίζει σωστά και με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Ο αυτοματισμός της κίνησης δεν σημαίνει ότι το βούρτσισμα γίνεται από μόνο του. Τέτοιες παρανοήσεις οδηγούν αρκετά παιδιά να εμφανίζουν προβλήματα είτε λόγω ελλιπούς καθαρισμού είτε λόγω αποτριβής της αδαμαντίνης.

Ίσως η σωστότερη προσέγγιση είναι να μάθει το παιδί να βουρτσίζει σωστά με απλή οδοντόβουρτσα και αργότερα να περάσει σε μια ηλεκτρική αν το εξυπηρετεί καλύτερα. Βέβαια σε περιπτώσεις παιδιών με κινητικά προβλήματα των χεριών ή που εμφανίζουν σημαντική δυσκολία στον χειρισμό της απλής οδοντόβουρτσας, οι παιδικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι η σωστή επιλογή. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επιλέξτε μια επώνυμη παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Μην αγοράζετε, γενικά αλλά κυρίως για τα παιδιά, συσκευές αγνώστου προέλευσης επειδή έχουν χαμηλή τιμή.

Ανεξάρτητα πάντως από τον τύπο οδοντόβουρτσας που τελικά θα διαλέξετε, υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός κανόνας σχετικά με την επιλογή οδοντόβουρτσας που τονίζουν συνεχώς οι οδοντίατροι είναι:

Όποια οδοντόβουρτσα και να επιλέξετε το σημαντικό είναι να τη χρησιμοποιεί το παιδί.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το www.DontiaStoma.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved