Κνίδωση στα παιδιά -Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η λέξη κνίδωση προέρχεται από την αρχαία λέξη κνίδη που σημαίνει τσουκνίδα. Στα λατινικά η τσουκνίδα λέγεται urtica γι αυτό η πάθηση αποκαλείται και urticaria.

Κνίδωση στα παιδιά -Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Είναι αλλεργία του δέρματος και εκδηλώνεται με εξάνθημα στο δέρμα που μοιάζει με τσιμπήματα κουνουπιών. Είναι πολύ συνηθισμένη αρρώστια αφού περίπου ένα στα έξι παιδιά θα παρουσιάσουν αυτή την αρρώστια τουλάχιστον μια φορά στην παιδική τους ηλικία.
Η κνίδωση, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, προκαλείται όταν για διάφορους λόγους παράγεται ισταμίνη σε μεγάλες ποσότητες .

Τα αίτια της αυξημένης παραγωγής της ισταμίνης και κατ' επέκταση της κνίδωσης είναι:

  1. Διάφορες λοιμώξεις (ιδίως σε παιδιά).
  2. Αλλεργίες σε: Τρόφιμα (καρύδια, φιστίκια, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, σοκολάτα και ντομάτες), φάρμακα(αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη),σκόνη, επαφή με διάφορα φυτά (άμεση επαφή, ή γύρη),τσιμπήματα εντόμων,κατοικίδια ζώα (τρίχωμα, φτερά), συντηρητικά κονσερβοποίησης, ρούχα.
  3. Επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος (κρύο, ζέστη, έντονο φώς).
  4. Μηχανικοί ερεθισμοί όπως η τριβή, η πίεση (δερμογραφισμός).
  5. Άγχος.

Στις μισές περίπου φορές το αίτιο της κνίδωσης δεν μπορεί να εντοπιστεί (ιδιοπαθής) και τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Θεραπεία
Αν δεν δοθεί θεραπεία τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Ο γιατρός όμως συνήθως χορηγεί θεραπεία διότι:

  • Το εξάνθημα συχνά υποτροπιάζει.
  • Τα συμπτώματα, ιδίως ο κνησμός είναι ο έντονα και ο ασθενής ταλαιπωρείται.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ανακουφιστικές αλοιφές και αντιισταμινικά φάρμακα κυρίως εκείνα της νεώτερης γενιάς. Σε σοβαρές καταστάσεις, ιδίως όταν υπάρχουν οιδήματα μπορεί να χορηγηθούν κορτικοειδή από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή. Οι αλοιφές με κορτιζόνη έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και δεν τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής. Από την άλλη, οι αλοιφές που περιέχουν αντιισταμινικά ενδέχεται να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την κνίδωση είναι η αποφυγή της αιτίας που την προκαλεί, εάν φυσικά αυτή είναι γνωστή.

photo by Torrie

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved